Vijf Redenen waarom het vervelend kan zijn om een Fotograaf te zijn

Fotograferen is heerlijk. Lekker op reis. De natuur in. Vrij. Niemand die je dwingt om iets af te hebben om 15.00. Of ligt het toch wel wat genuanceerder? Absoluut! Een fotograaf zijn kent ook zijn vervelende kanten. En wel om de volgende redenen…

Geen Vast inkomen

Het is lastig om als fotograaf in vaste dienst te komen bij een bedrijf. Fotografen worden bijna altijd ingehuurd op freelance basis. En dat kan nogal eens vervelend zijn voor je financiële planning. De huur moet toch betaalt worden, niet waar.

Concurrentie

De concurrentie op de professionele fotografiemarkt is moordend. Er zijn veel meer professional beschikbaar dan dat er werk is. Je specialiseren is een goede keuze. De kans dat er geen werk is in bepaalde niche is natuurlijk ook altijd aanwezig. Kies de juiste niche dat bij je persoonlijkheid past en waar voldoende werk in te vinden is.

Je werk verschijnt in publicaties waarvoor je geen toestemming hebt gegeven.

Ja hoor. Je ziet jouw foto verschijnen op internet of in een print publicatie waarvoor je geen geld hebt gekregen of toestemming voor hebt gegeven. Dat is natuurlijk heel vervelend.

Amateurs!

Iedereen kan een foto maken. Iedereen kan op het knopje drukken. Maar dan heb je natuurlijk niet meteen een goede foto. Doordat de apparatuur van tegenwoordig niet meer zo prijzig is, lijkt het alsof veel mensen ook kunnen fotograferen. Maar de apparatuur alleen is voor maar 50% belangrijk. De andere 50% komt toch echt van de bloed zweet en tranen van de professionele fotograaf. Veels te vaak maak het mee dat er een goedkope amateurfotograaf wordt ingeschakelt om een fotoreportage te maken. Maar goedkoop is duurkoop zeg ik altijd maar.

Mensen willen veel voor weinig

Mensen willen nu eenmaal veel resultaat. Veel van alles voor weinig geld of moeite. Dat zit in onze aard. Niet altijd verkeerd. Maar toch vervelend voor ons professioneel fotografen.

Het lijkt voor menig buitenstaander natuurlijk erg makkelijk wat je doet. Je hebt een dure camera gekocht et voila, iedereen kan fotograferen. Maar zo ligt het niet. Er gaan vele uren en jaren overheen voordat je een echt goede fotograaf bent. Maar als je dan een paar foto’s hebt geschoten vragen mensen doodleuk of je er eentje kunt opsturen. Het is ook niet duur om een foto op te sturen. Maar de tijd die erin is gaan zitten om de milliseconde op de gevoelige plaat vast te leggen heeft jaren aan oefening gekost. Er is een mooi uitspraak van Picasso “It took me 30 years to paint this bull in 5 minutes.” Een geweldige quote als je het mij vraagt.

About

View all posts by