Druppelfotografie

Het blijft fotografen over de hele wereld intrigeren. Het fotograferen van een druppel vloeistof zodra die uiteenspat op een (water)oppervlak. Het resultaat is veelal niet erg origineel meer (al is met soorten vloeistof, kleurstof en belichting nog steeds een bijzonder resultaat te behalen); de echte reden voor het maken van zo’n foto is toch wel het stukje kunst- en vliegwerk dat technisch nodig is om hem te kunnen schieten.

Zelf een keer proberen? In volgend filmpje wordt de hele benodigde opstelling uitvoerig belicht:

Het thuis fotograferen van een vallende druppel

Het fotograferen van een vallende druppel (in mid-air) is makkelijker dan een druppel fotograferen op het moment dat deze uiteenspat. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een statief, een goeie flitser, een breinaald, een druppelende kraan en een goede oog-hand-coördinatie:

1. Stel je camerastatief op, voor de kraan, halverwege de val van de druppel

2. Monteer je camera op het statief en stel de flitser in. Zet de sluitertijd snel als mogelijk bij de flitser.

3. Houdt de breinaald onder de kraan, zodat je scherp kunt stellen op de druppelafstand

4. Laat de kraan druppelen. Speel een beetje met de druppelfrequentie voor een variatie in je foto’s.

5. Oefen net zo lang met ontspannen, totdat je een vallende druppel te pakken hebt. Nog makkelijker: als je camera de optie biedt, kun je ook meerdere foto’s tegelijk laten maken, met één druk op de ontspanknop.

About

View all posts by