Gebruikmaken van het histogram

Eén van de minst gebruikte features van een moderne digitale camera is toch wel het histogram; de grafiek waarop je kunt aflezen hoe de helderheidsverdeling van je foto is. Hoewel je een belichting altijd nog het beste kunt beoordelen met je eigen ogen, kan het histogram van toegevoegde waarde zijn; bijvoorbeeld wanneer bij zonnig weer het LCD-scherm moeilijk af te lezen is. Met de grafiek kun je dan redelijk bepalen of een foto te licht of te donker zal uitvallen. Daarop kun je dan je belichting aanpassen. Nou is het niet gezegd dat een gelijkmatige “berg” in het histogram ook een goed-uitgelichte foto betekent, maar een duidelijke uittekening links of rechts in het spectrum kan ons wel waarschuwen voor over- dan wel onderbelichting.

In Photoshop kun je snel en eenvoudig een foto verbeteren, door de schuifjes aan de linker- en rechterzijde van de histogram naar het begin en het einde van de “berg” te verschuiven. Kijk maar eens hieronder:

De lichtste delen van de foto worden hierdoor lichter, en de donkere delen donkerder, zonder de daarin opgeslagen doortekening te verliezen. Hierdoor krijgt de tekening optimaal contrast. Dit is overigens precies wat Photoshop doet, wanneer je de Autocontrast-functie gebruikt.

About

View all posts by