Kiezen van je kader: conclusie

Of je gaat voor een totaal, medium of close-up, hangt er vanaf waar je de nadruk op wilt leggen. Wil je informatie geven, neutraal zijn of emotie overbrengen? Wil je veel van de wereld en context laten zien, of gaat het je juist om het detail? 

Doorgaans wordt de informatiedichtheid van een foto kleiner naarmate je closer gaat. De emotionele lading wordt tegelijkertijd groter. Tot het moment dat je extreme close gaat; dan vervreemdt de foto. Extreme details kunnen daarbij ook weer nieuwe informatie geven over een onderwerp.

Tip van Harry Hilders: heb je de basis onder de knie, dan kun je met het effect van je kadrering gaan spelen. Een emotioneel tafereel in totaal weergeven, bijvoorbeeld. Maar dan vraag je ook meer van je kijkers.

About

View all posts by