Panoramafotografie

Hoe kun je het beste een panoramafoto maken? Welke lens heb je hiervoor nodig? Er zijn verschillende lenzen die aan te raden zijn voor landschap-fotografie oftewel panoramafotografie.

Fisheye-objectief
Wanneer je een landschap wilt fotograferen dan kun je een fisheye-objectief gebruiken. Dit is een lenzenstelsel met een korte brandpuntafstand. Met een fisheye-objectief kun je een diagonale beeldhoek krijgen tot wel 180 graden. Maar verwar niet een foto gemaakt met een fisheye-objectief, met een rechthoekige panoramafoto. Deze twee type foto’s zijn compleet anders. Een foto gemaakt met een fisheye-objectief lijkt op het gereflecteerde beeld als je in een kerstbal kijkt.

Fisheye-objectief - Flickr
Fisheye-objectief – Flickr

Een fisheye-objectief is dus een mooi instrument als je zoveel mogelijk op beeld wilt krijgen mét een twist.

Ultra-groothoekobjectief
Wil je liever een rechthoekige panoramafoto maken zoals deze:

Ultra-groothoekobjectief-panorama-Flickr
Ultra-groothoekobjectief-panorama-Flickr

Dan gebruik je een (ultra)groothoekobjectief. Eigenlijk valt de fisheye-objectief ook onder de categorie groothoek. En om een rechthoekige panoramafoto te krijgen, kun je het beste met een zogenoemd lineair groothoeklens fotograferen.

Veel digitale camera’s bieden tegenwoordig ook een functie waarmee je met één druk op de knop een panoramafoto kan maken, zonder dat je een speciale groothoek op je camera moet bevestigen. De nieuwste smartphones met uitgebreide camerafuncties, bieden zelfs de mogelijkheid om prachtige panoramafoto’s te schieten.

About

View all posts by