Landschapsfotografie

Vaak krijg ik de vraag wat de beste manier is om mooie foto’s van een landschap te maken. In het beoefenen van de hobby fotografie kunnen namelijk een hoop dingen misgaan. Waar moet je op letten en welke trucs zorgen voor mooiste resultaat? In dit blog vertel ik waar je op moet letten bij het fotograferen van een landschap.

Let op het tijdstip

Op ieder tijdstip kun je weer totaal andere foto’s maken. Denk dus goed na over de setting en kies een voor jou gunstig tijdstip uit. Wil je de dauw fotograferen? Zorg dan dat je op tijd je bed uit komt. Heeft een landschap met ondergaande zon jouw voorkeur? Dan is het van belang om je camera tijdens de schemering erbij te pakken voor het maken van een mooie foto. Het uur voor de zon onder gaat, wordt ook wel het magische uur genoemd. Het zonlicht lijkt dan een speciale kwaliteit te hebben: alles is te zien met een warme, gouden gloed. Een ideaal tijdstip voor bijzondere fotografie!

Landschapfotografie

Gebruik maken van de groothoeklens

Bij landschapsfotografie is een groothoeklens een ideaal hulpmiddel om mooie foto’s te maken. Door de brede kijkhoek kun je het landschap scherp in beeld krijgen. Met deze lens kun je het landschap mooi overzien of zelfs gebruiken als achtergrond voor de foto of je project waarvoor jij de foto aan het maken bent. De keuze van de lens bepaalt hoe een foto wordt. Denk goed na welke lens je kiest bij het maken van jouw ideale foto.

Camera stand

Het kiezen van de stand van jouw camera is ook van belang voor het maken van een goede foto. Staat je camera op de portret stand dan is de foto heel anders dan wanneer je hem bijvoorbeeld op de macro stand of nachtstand hebt staan. Bij het maken van landschapsfoto’s heeft de landschap stand uiteraard de voorkeur, het diafragma wordt zo klein mogelijk gezet waardoor de hele foto scherp in beeld is.

Stabiel statief

Een grote fout die je kunt maken bij het maken van landschapsfotografie is dat de foto onscherp is of beweegt. Als een foto beweegt, komt dit vaak doordat het statief niet stabiel staat. Maak je foto’s met een statief of houder, zorg er dan dus voor dat hij op een stabiele ondergrond staat.

Scheve horizon

Als je foto maakt wil je dat de horizon perfect op de foto staat. Als de horizon scheef loopt kan het mensen storen om naar een foto te kijken. Als je kijkt naar een foto is het van belang dat de horizon evenwijdig loopt in de foto en niet op een onnatuurlijke manier.

Landschapfotografie

About

View all posts by