Tips voor het fotograferen van dieren

Het fotograferen van dieren is bijna een vak apart. Dieren kunnen niet op commando stilzitten en poseren. Dieren komen tot aan je knie of het dier torent juist boven je uit. Daarom een aantal tips die je kunnen helpen een mooie dierenfoto te maken.

1) Heb geduld
Als je haast hebt, lukt een goede foto van een (huis)dier niet. Wees bereid om meerdere foto’s te nemen en veel shots en hoeken uit te proberen. De meeste zijn het niet, maar de kans op die ene goede foto die er dan tussen zit, neemt zo toe.

2) Gebruik natuurlijk licht
Natuurlijk licht werkt het beste. De vacht of veren van een huisdier kunnen in kunstlicht totaal andere kleuren krijgen. Zelfs als je een huisdier wilt fotograferen die normaal binnen zit, kun je het beste een groot raam opzoeken waar veel natuurlijk licht door binnen komt. Het mooiste effect bereik je, wanneer je de lichtinval zo positioneert, dat het licht schuin of van achter op je huisdier valt.

3) Vermijd direct zonlicht
Dit vergroot namelijk het contrast tussen schaduw en licht en kan sommige kenmerken van het dier verbergen. Een heldere maar bewolkte dag is perfect.

4) Gebruik geen flits
Dit kan leiden tot rode ogen en kan de werkelijke kleuren en schakeringen van uw huisdier verstoren. Een uitzondering hierop is een zwarte vacht, dan kan een flitser of fel zonlicht juist een bepaalde textuur blootleggen die verloren gaat in foto’s genomen met natuurlijk licht.

5) Fotografeer het dier op het eigen niveau
Zo hoeft het dier niet perse naar je op te kijken, wat de slagingskansen vergroot. Laat het dier niet naar je toe komen, maar zoek het dier op in een situatie waarin het zich op z’n gemak voelt. Zo fotografeer je ook het perspectief van het dier: je bekijkt de wereld vanuit het dier en dat kan meer bijzondere foto’s opleveren. Ga op het gras liggen, of de vloer: een full body shot is namelijk leuker vanaf de zijkant dan van bovenaf.

6) Gebruik je zoomlens
Als je een portretfoto wilt maken, neem dan veel foto’s van de kop waarbij je je zoomlens gebruikt. Probeer het hele beeld op te vullen met de kop, waarbij je op een punt scherp stelt (de neus, de ogen).

7) Leg de meest karakteristieke uitdrukking van het dier vast

8) Houd het favoriete speelgoed in de aanslag

Hopelijk kun je met deze tips in gedachten een mooie dierenfoto maken. In ieder geval veel succes ermee!

About

View all posts by