Tips om de ogen van een model te fotograferen

Harry Hilders - Ogen fotograferen

Iemands ogen zeggen heel veel over hem of haar. Ze zeggen iets over iemands persoonlijkheid en karakter. Een goede foto maken van iemand ogen, is dan ook de moeite waard. Maar hoe doe je dat precies? En waar moet je op letten? Hieronder een aantal tips om je te helpen bij het fotograferen van ogen!

Tip 1

Vertel de persoon waarom je hem of haar wilt fotograferen. Licht het artistieke aspect van de foto toe en de emotionele impact die je probeert te bereiken. Dit stelt het model in staat goed met je mee te werken.

Tip 2

Wind een sjaal of doek om het hoofd van degene wiens ogen je wilt fotograferen. Vind hij of zij dat heel vervelend, zorg dan dat hij of zij een simpel kledingstuk van boven draagt, zodat de aandacht niet naar de kleding maar naar de ogen uit zal gaan.

Tip 3

Schenk voldoende aandacht aan de belichting. Als je buitenshuis fotografeert, let dan op het lichteffect dat zich in de ogen van jouw model weerspiegelt. Kijk waar de lichtweerspiegeling in de ogen plaatsvindt en zoek net zo lang totdat die ‘sparkle’ op de juiste plek op de oogbol valt. Je kunt een goed effect bereiken door het model voor de zon te plaatsen. De zon (of andere lichtbron) weerkaatst dan via de lens van jouw toestel in de ogen van jouw model.

Tip 4

Vermijd het gebruik van de flitser zodat je rode ogen voorkomt.

Tip 5

Stel tijdens het fotograferen een aantal vragen en ga het gesprek aan. Praat over zaken die hem of haar interesseren en waardoor je emotionele reacties kunt uitlokken. Die emoties zullen zich in de ogen weerspiegelen en kunnen heel verschillende resultaten opleveren. Vraag bijvoorbeeld naar speciale gebeurtenissen in het leven van je model, vraag naar kinderen of huisdieren of bijvoorbeeld fijne vakantieherinneringen.

Tip 6

Zoom in op de ogen en vul het frame met alleen de ogen. Druk af. En klaar is Kees!

About

View all posts by