3D fotografie

Driedimensionaal lijkt de toekomst te zijn. Of het nou gaat om televisie, video/films of foto’s, overal hoor je tegenwoordig 3D. Nou was 3D fotograferen natuurlijk al mogelijk, zie bijvoorbeeld onderstaande camera, er zaten een paar nadelen aan.

Harry Hilders - Fujifilm 3d camera

 

Zo moest je bijvoorbeeld een speciale 3D-camera body hebben, en waren er problemen bij het vastleggen van bewegende onderwerpen. Tegenwoordig hoeft dit niet meer, want Panasonic heeft met de LUMIX G 12.5mm / F12 (H-FT012) de eerste verwisselbare 3D lens uitgebracht.

 

Harry Hilders - Panasonic 3d lens

 

Om hier 3D foto’s mee te maken is dus geen aparte body nodig. De lens is voorzien van twee optische systemen, waardoor (stereo)beelden ontstaan van linker en rechter lens, die verwerkt worden door een 3D bewerkingssysteem. Bij het indrukken van de ontspanner worden tegelijkertijd twee verschillende foto’s gemaakt vanuit een iets ander perspectief.

De adviesprijs van de lens is nog niet bekend, naar schatting zal het tussen de 250 en 300 euro liggen.

About

View all posts by