Winter fotografie, 4 tips voor het beste resultaat

De winter is een prachtige tijd voor de fotografie. Uitgestrekte sneeuwlandschappen tot ijskristallen. Maar hoe leg je dit nu de mooiste wintertaferelen op de gevoelige plaat zonder dat je je mooie camera verpest? De volgende vier tips geven antwoord.

Tip 1. Houd je camera koud!?

Goed gelezen, houd je camera koud. Dit is om condensatie te voorkomen. Als je de camera onder je jas warm houdt tussen het fotograferen waardoor er damp op de lens komt. Daarnaast kan sneeuw vast vriezen op een warme camera, wat slecht is voor de camera in zijn geheel, niet alleen de resultaat van de foto’s.

Tip 2. Houd je batterijen warm!?

Naast dat het beter is om de camera zelf koud te houden is het wel noodzakelijk om de batterijen wel warm te houden. De kou kan namelijk letterlijk de energie uit de batterijen zuigen. Bewaar de reservebatterijen in een warme plek.

Tip 3. Acclimatiseren!?

Zorg dat als je van een lange dag in de sneeuw thuis komt de camera niet direct mee naar binnen neemt. Het is uiteraard heerlijk om voor de openhaard van een gluhwein te genieten maar zorg dat je de camera niet direct meeneemt. Er kan namelijk wederom condensatie veroorzaken en water achter de lens veroorzaken. Leg je camera in de gang dichtbij de deur of in de schuur. Na een uur kun je de camera dan naar binnen nemen.

Tip 4. Adem

Kijk uit met uitademen. Dan heb ik niet over slechte adem, maar een kauwgommetje kan nooit kwaad natuurlijk. Maar waar ik op doel is het uitademen op je lens of lcd scherm. Het kan namelijk voorkomen dat de lucht dat je uitblaast op de lens direct een laagje ijs vormt. Dat komt uiteraard niet ten goede van de foto’s.

Met deze tips in het achtergrond kun je met een gerust hart de mooiste foto’s schieten.

Harry Hilders - Uil winter
bron www.harvestinglight.com

 

Harry Hilders - Uil winter
bron https://www.flickr.com/photos/jkissnhug/3289734816/

 

About

View all posts by