Fotograferen van regenbogen

Een regenboog is een natuurverschijnsel dat plotseling te voorschijn komt. Het breken van het zonnelichtstralen door regendruppels zorgt dat de rode, oranje, gele, groene, blauwe, indigo, violete kleuren te voorschijn komen. Een prachtig natuurverschijnsel die ook zo weer verdwenen is. Maar hoe maak je nu een foto van een regenboog?, als de kans zich voordoet.

Het ontdekken van een regenboog

Hoe moeilijkste onderdeel is het vinden van de regenboog. Regent het terwijl de zon schijnt, die combinatie zorgt voor het ontstaan van de regenboog. Het natuurwonder wordt vaak gezien wanneer er een storm op komst is. Daarnaast kun je het effect zelf opwekken door een sproeier aan te zetten waarneer de zon helder aan de hemel staat. Dit geeft uiteraard wel een regenboog, maar is uiteraard niet hetzelfde zoals een regenboog in een landschap.

Achtergronden

De juiste achtergrond, zorgt dat de regenboog eruit springt op de foto. Een egale achtergrond, en dan nog het liefst met een donkere tint, geeft het beste effect. Denk aan donkere wolken en bergen.

Compositie

Een regenboog op zichzelf is een prachtig fenomeen. Maar een foto wordt pas echt goed als de omgeving in de foto is meegenomen bij het schieten. Let bij de compisitie op de volgende elementen.

  • Positie
    Hoe positioneer je de regenboog(en de rest van het landschap) in de foto is belangrijk. Waar leg je focus op in de foto.
  • Uiteinde van de regenboog
    Een belangrijk aspect in elke regenboog foto is waar hij stopt of eindigt. Denk erover na waar je dit punt in de foto laat terugkomen.
  • Zoom vs. Panorama
    Een regenboog is zijn geheel op een foto krijgen in een panaroma shot is prachtig, maar ook een gedeelte van de regenboog, alleen het begin bijvoorbeeld kan een fenomenaal effect opleveren.
  • Voorgrond
    Denk niet alleen de achtergrond in de foto, maar besteed zeker ook aandacht aan de voorgrond. Aan heuvels, of bomen die samen met regenboog een prachtige foto opleveren.

Meerdere regenbogen

Een niet vreemd verschijnsel is dat er meerdere regenbogen tegelijk ontstaan. Soms verder weg in het landschap of net een vage regenboog boven een scherpe regenboog.
Diafragma

De diagfragma zorgt ervoor hoeveel licht er naar de lens wordt doorgelaten. Wijzigingen van het diafragma heeft niet direct effect op de regenboog maar wel met het landschap er omheen. Zorg voor een licht gesloten diafragma zodat er diepte ontstaat in de foto.

Genoeg informatie om te starten met fotograferen. Als je er snel bij bent, heb je misschien geluk en vind je de pot met goud aan het einde van de regenboog.

About

View all posts by