6 Tips over het starten met muziek fotografie

Muziekfotografie is een vak apart. Beginnen in dit deel van het vakgebied vraagt een andere benadering. De volgende helpen je hopelijk op weg.

Harry Hilders - Muziekfotografie

1. De fotopas

Als men aan concert fotografie/muziek fotografie denkt, schiet meteen de fotografenpas te binnen. De pas waarmee je als fotograaf de beste plek krijgt om de muziek op de gevoelige plaat vast te leggen.
Start gewoon vanuit het publiek foto’s te nemen. Het is alsof je direct in Oranje wilt spelen voordat je ooit een bal in een goal hebt geschopt.

2. Begin in de buurt

Starten met muziekfotografie is minder moeilijk dan je denkt. Begin niet met de grote concerten in de Arena of het Gelderdome maar begin met de lokale podia.
Bij de kleinere zalen met de opkomende bands is het makkelijker om te beginnen met je carrière als muziekfotograaf. Er zijn minder of geen restricties wat betreft fotografie, en geven je de ruimte om de mooiste foto’s te nemen van het optreden.

3. Fotografeer wat je lekker vind klinken

Fotografeer de concerten waar je de vibe, de muziek leuk, mooi of geweldig vindt. Dit straalt af op de foto’s die je neemt. Concentreer je op de muziekstijlen die je bevallen en de kwaliteit van de foto’s zullen zichtbaar beter zijn.

4. Materiaal

Wellicht heb je nog niet de beste camera in bezit die je zo graag wilt aanvragen. Niet getreurd, met een instapmodel DSLR kun je de kunst van het muziek fotograferen ook leren. Hoogwaardig materiaal is maakt als makkelijker, maar maakt je niet tot een betere fotografie.

Het ergste dat iemand kan zeggen is dat de foto er korrelig eruit ziet of dat er teveel motion blur in de foto zit. Zie het als een compliment. Het betekent dat je compositie en de werking van het licht ieder geval goed zijn.

5. Publiceer!

Als je stapjes wilt nemen op de carrièreladder en je toe bent aan de beste plekken bij concerten zorg dan dat je je foto’s publiceert. Je kunt je aanmelden bij een lokale krant, een magazine of een eigen blog starten. Omdat je fotografeert met het doel om te publiceren kom je in de loop van de tijd op betere plekken te staan en krijg je de vrijheid om de mooiste foto’s te schieten.

6. Opleiding

Er bestaat geen opleiding voor muziekfotografie. Dus neem een fotografiecursus, ga naar concerten en begin met schieten. Zo leer je het muziek fotograferen het beste.
Succes op weg naar het podium.

About

View all posts by