5 Tips bij Zwart-Wit Fotografie

Zwart-Wit foto’s zijn rauw, gedurfd, mysterieus, adembenemend, complex en alles er tussen in. De monochrome afbeeldingen zijn er vanaf het begin van de fotografie. Maar wat begon als noodzaak, is uitgegroeid tot een bewuste keuze. Alle kleuren van de regenboog of een stijlvolle zwart-wit foto. Welke keuze maak jij?

Hieronder geef ik 5 tips over hoe je het beste zwart-wit foto’s kunt schieten.

Oefen, oefen en blijf oefenen…

 

Een geoefend zwart-wit fotograaf kan de wereld in zwart-wit voor zich zien. Zij hebben geleerd om de wereld in contrasten en tonen en de bonte kleuren in het leven te filteren. Het is niet techniek, kunst dat je op de ene op de andere dag onder de knie hebt. Dit komt in de loop van de tijd. Zelf ben ik ook nog niet zo ver om alles in zwart-wit te kunnen beoordelen, maar zie wel welke objecten wel en niet geschikt zijn voor een zwart-wit foto.

Een goede manier om goed te worden in zwart-wit fotografie is een maand lang jezelf toeleggen op enkel het schieten van monochrome foto’s. Veel experimenteren en veel foto’s maken helpt om beter inzicht te krijgen.

Focus op contrast

 

Het menselijk oog is gebouwd op het opvangen van twee dingen: Licht intensiteit en kleur.

Wanneer je de kleur weghaalt, worden de ogen gevoeliger voor licht intensiteit. Wij nemen automatisch de contrasten waar om een inschatting te maken van wat er voor ons afspeelt.

Belangrijk is dus bij het maken van zwart-wit foto’s om gebruik te maken van schaduwen in contrast met licht grijs tot witte objecten. Dit geeft een zwart-wit foto kracht. Laat de toeschouwers zien wat belangrijk is en wat niet. Zoek naar de plekken met hoge contrast voor het beste resultaat.

Focus op textuur

 

Textuur is eigenlijk ook een vorm van contrast, maar wel eentje die anders wordt waargenomen. Als je er over nadenkt is textuur niets meer dan een aaneenschakeling

Van schaduwen en licht intensieve elementen. Zwart-wit foto’s lenen zich perfect voor textuur rijke afbeeldingen omdat kleur in de meeste gevallen een extra complexe laag op de textuur legt en de details maskeert.

De keuzes die je in maakt in de post-proces van de foto’s kan een belangrijke invloed hebben op de weergave van een textuur. Tijdens het converteren van de zwart-wit foto’s kun je extra accent leggen op de texturen. De photoshop tools zoals de channel mixer en de black and White adjustment layer kunnen een wereld van verschil op leveren en de textuur echt tot leven laten komen.

Leg in kleur vast

 

Dit is vooral gericht op digitale fotograven… Als je camera de optie zwart-wit heeft, is dit sterk af te raden te gebruiken. De camera schiet eigenlijk in kleur en zet dit op eigen houtje om in zwart-wit. Photoshop kan veel beter een kleurenfoto converteren tot zwart-wit foto. Je hebt veel meer invloed op de uitkomst. De zwart-wit mixer en de contrast level naar eigen inzicht gebruiken leveren veel betere resultaten op.

De optie zwart-wit kun je wel gebruiken om de resultaat enigszins in te schatten. Heb je het beste frame gevonden, switch weer terug naar kleur.

Gebruik kleuren filters

 

Zwart-wit fotografen maken gebruik van kleurenfilters om de grijstonen te accentueren. Je kent ze wel, die gitzwarte luchten of wolken met extra contrast. Dat is niet naturlijk, er zijn kleurenfilters om deze effecten tot stand te brengen.

Dus als je in echt geïnteresseerd bent in zwart-wit fotografie –  denk aan de bovenstaande tips- voor, tijdens en na de shoot. Iedereen kan zwart-wit foto’s schieten, maar het vraagt.

Inzicht om een goede zwart-wit foto te produceren.

About

View all posts by