Drie tips bij voedingsfotografie

Voeding fotograferen is één van de moeilijkste specialiteiten binnen de fotografie. Soms heb je als fotografie maar een paar momenten de kans om een paar foto’s te schieten voordat het eten al niet meer op zijn best is. Om te zorgen dat je voedingsfoto’s optimaal eruit zien, zijn er een aantal tips die zorgen voor het mooiste resultaat.

Nagemaakte IJsklontjes

Nagemaakte ijsklontjes zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. De meeste worden gemaakt van plastic of acryl. De blokjes geven een realistische uitstraling en kunnen uiteraard niet smelten.

De neppe ijsklontjes worden niet alleen in de fotografie gebruikt, maar ook voor filmproducties. De plastice ijsklontjes zijn niet goedkoop. De prijs ligt rond de 7 euro per stuk. Prijzig, maar uiteraard wel handig om ze in je fotostudio te hebben.

 

Glycerine

Wat is glycerine, waarom maken fotografen hier gebruik van? Het is een natuurlijke, zoetsmakende, kleurloze vloeistof welke als je het bevriest er een stroperige substantie ontstaat. Glycerine kan worden opgenomen in water of alcohol. Glycerine wordt verwerkt in zeep, en kan gebruikt worden bij het maken van dynamiet. Enkel glycerine is niet explosief…

Als fotograaf wil je graag details in je foto’s verwerken, en deze details uit de foto laten springen. Om dit voor elkaar te krijgen kun je gebruik maken van glycerine.

Voorbeelden van het gebruik, zie je hieronder.

Bij de fles wijn en de twee glazen, lijkt of deze vers uit de koeling komen. Het effect van de condens wekt die illusie. Maar door de fles en glazen met een water/glycerine vloeistof te besprayen blijft het effect veel langer van kracht. Hierdoor heb je als fotograaf de vrijheid en tijd om de mooiste foto’s te produceren. De druppels blijven zo’n 15 minuten zitten.

 

Net als bij de fles en glazen, is deze appel voorzien van de spray. Waardoor de appel er aanzienlijk, appetijtelijker uit ziet.

Lijm

Fotografen maken gebruiken van lijm in plaats van echt melk. Witte lijm zorgt ervoor dat cornflakes of muesli niet na enkele minuten al sompig worden. Lijm lekt bovendien niet zo erg als melk, en verkleurd niet na enkelen minuten onder de vellen lampen.

Op de foto hieronder is de lijm op de lepel aangebracht en houdt deze de cornflakes en aardbeien perfect op zijn plaats. De aardbeien zijn nog extra met de glycerine/water spray besproeit.
Krijg er trek van.

 

Hopelijk ben je weer eens stukje wijzer geworden. Veel succes met voedingsfotografie.

About

View all posts by