Tips voor creatieve compositie

Compositie. Weten waar je object plaatst in je foto is belangrijk. Het maakt het verschil tussen een aardige foto en een goede foto. Aan het begin van je carrière als fotograaf is het van belang om zo snel mogelijk het gebruik van compositie onder de knie te krijgen. Hoe sneller je de basisprincipes kent, hoe sneller je mooie resultaten boekt.

Ik was vroeger in de veronderstelling dat alleen de doorgewinterde fotografen de principes van de composities kende en daarom zij alleen mooie foto’s konden schieten. Maar niets is minder waar. Door mij alleen maar aan enkele basisprincipes te houden, was ik in staat om prachtige foto’s te maken.  Hoe? De volgende tips geven antwoord.

Regel van derden

De meeste mensen die geëxperimenteerd hebben met fotografie hebben gehoord van de “regel van derden”. Dit is wanneer je de frame, opdeelt in negen vlakken, zowel verticaal als horizontaal.

Denk aan de lijnen van het “boter, kaas en eieren” spel. Leg dit in gedachten over de foto heen.

Zorg dat je het object die je het belangrijkst vind, op twee-derde in het frame te krijgen. De ruit, de grid wordt al eeuwen gebruikt door kunstschilders.

Interessante voorgrond

Het is belangrijk bij het schieten van een scene, om te zorgen dat er op de voorgrond iets interessants te zien is. Het geeft extra diepte aan de foto en leidt het oog van de toeschouwer de foto in. Het maakt niet uit hoe oninteressant je achtergrond of onderwerp is. Als je object(en) op voorgrond saai is zal het resultaat nooit boven het gemiddelde uitstijgen.

Perspectief

Wanneer je effect van diepte en grote wilt bereiken in je foto’s is het belangrijk rekening te houden met het perspectief. Foto’s zijn natuurlijk twee dimensionaal maar door gebruik te maken van diepte en perspectief kun je een drie dimensionaal illusie bereiken. Het gebruik van een groothoeklens helpt bij het schieten van perspectief Objecten op de voorgrond ogen veel groter dan degene op de achtergrond. Het helpt de diepte in de foto te accentueren.

Lijnen

Een van de meest krachtige manieren bij compositie, is het gebruik maken van lijnen. Horizontale lijnen helpen een foto in tweeën te splitsten terwijl verticale lijnen een gevoel van hoogte en kracht geven. Een mooie manier om het oog te leiden is gebruik te maken van lijnen die elkaar snijden of lijnen die in de verte lijken te versmelten. Een andere sterke effect geeft een diagonale lijn. Een diagonale lijn is vooral effectief als de lijn van de onderkant links naar de rechter kant boven loopt.

Regels aan je laars lappen

Zoals iedereen weet bestaan regels er om gebroken te worden. Dit geldt zeker ook voor fotografie. Maar, alleen als je goed op de hoogte bent van de basisprincipes van de fotografie. Het zomaar breken van de regels voegt niets toe aan de compositie. Wees altijd voorbereid als je gaat experimenteren. 99% van de tijd een object in het midden plaatsen van een foto levert geen mooie resultaten op. Probeer soms de regels te verbuigen, maar denk wel twee keer na.

Door de bovenstaande tips ter hand te nemen kom je een heel eind. Het zijn regels waar je je aan moet houden. Maar wees gerust, even doorbijten en je hebt er, voordat je het weet alleen maar profijt van. Schiet ze!

About

View all posts by