Reflecties fotograferen: Tips en Trucs

Reflecties zijn een belangrijk aspect in de fotografie en zal het altijd blijven. Reflecties zijn overal om ons heen. Spiegels, wateroppervlaktes, ramen en brillen. De weerspiegelingen kunnen bepaalde effecten oproepen. Van een mooie zonsondergang weerspiegelt in de zee, tot eenzame silhouetten.

In het volgende artikel vertel ik meer over hoe je het beste reflecties kunt fotograferen.

Wateroppervlaktes

Waarschijnlijk de meest normale vorm van reflectie, maar dat maakt het niet minder slecht als onderwerp zijn wateroppervlaktes. Spectaculaire landschappen weerspiegelt op water blijven mooi. Vooral als er sprake is van symmetrie. Zowel landschap en de weerspiegeling op het water evenredig op de foto. De weerspiegeling hoeft niet altijd het hoofdonderwerp te zijn. Het thema kan totaal verschillend zijn maar de reflectie kan zorgen voor een subtiele achtergrond.

De beste tijden om reflectie foto’s te schieten is tijdens zonsopgang of ondergang.  En dit is om een goede reden. Niet alleen het water is kalmer maar ook de kleuren zijn rijker; rode en oranje kleuren in overvloed.

Glazenoppervlakten

Wij zijn niet gebonden aan wateroppervlaktes alleen. In de moderne wereld van glas en staal waarin wij leven, zijn er oppervlaktes die weerspiegelen in overvloed . Experimenteer met oppervlaktes op gebouwen en objecten. Ze hoeven niet perfect of schoon te zijn. Vies glas, wellicht niet mooi voor de voorbijganger kan zorgen voor een dramatisch effect in een foto. Gedeeltelijke reflecties kunnen gebruikt worden om verschillende scenes te koppelen. Je ogen openhouden in een stadse omgeving kunnen zorgen voor flink wat inspiratie.

Druppels

Oppervlaktes hoeven natuurlijk niet geheel vlak te zijn. Druppels zijn hier een mooi voorbeeld van. Overal om ons heen zie je druppels. Tijdens of na een regenbui of de ochtenddauw op het grasveld. Ze zorgen voor een verbogen beeld van de werkelijkheid. Alleen of in groepen, in focus of uit focus. Glitteren of stralen. Er is veel te doen met druppels.

Wees creatief met fotograferen van reflecties. Zoek dat ene haventje in de buurt met de mooie jachten of ga naar buiten als het geregend heeft. Geniet en schiet.

About

View all posts by