3d: Het grote geheim ontrafeld.. (Deel 1)

Een simpele manier van het maken van een 3d foto is als volgt:

  • Schiet je eerste foto van een object met je linkeroog op de doorzichtzoeker.
  • Schiet een tweede foto met je rechteroog op de doorzichtzoeker van hetzelfde object.

Gezien je de twee foto’s op ongeveer dezelfde hoogte en breedte fotografeerde en de object twee keer scherp in beeld hebt ben je al flink op weg naar je eerste 3d foto!

De laatste jaren ontdekken veel mensen het 3d fotograferen. Maar eigenlijk is het al een heel oude fotografietechniek dat al rond 1850 zijn intrede deed. Verscheidene portretten van Royals, de gegoede burgerij en gebouwen werd geschoten met twee camera’s, zo opgezet dat je met een bepaalde verrekijker de foto’s in drie dimensionaal kon bewonderen. Achteraf gezien was het ingenieus maar tegelijkertijd een logische ontwikkeling.

Het ontwikkelen..

Er zijn drie methoden van ontwikkelen, elk met hun eigen moeilijkheidsgraad. De makkelijkste manier is om twee afbeeldingen naast elkaar te leggen. Klaar. Nu moet je proberen om de 3d effect te zien door simpelweg scheel te kijken. Veel mensen vinden het moeilijk om 3d te zien doormiddel van scheelkijken. Maar ik heb een truc om het snel onder de knie te krijgen.

  1. Kies een punt in de foto welke opvalt, een gebied met een sterk contrast of een bepaald persoon.
  2. Kijk naar de twee foto’s, steek je wijsvinger op. Houd je vinger zo’n 15 cm van je gezicht af. Je wijsvinger moet precies over de scheiding tussen de twee foto’s liggen.
  3. Kijk naar je vingertopje.
  4. Beweeg je vinger naar voren en naar achteren, terwijl je je blijft focussen op je wijsvingertop totdat de twee foto’s elkaar overlappen.
  5. Verleg je focus nu naar het object dat je hebt gekozen in punt 1.
  6. Laat je ogen focussen op de foto en haal je vinger weg. Probeer relaxed te blijven. Als je te gespannen bent, kost het teveel energie. Probeer het gewoon opnieuw.

In dit artikel ga ik in op verschillende manieren van foto’s gecombineerd met een 3d effect. De eerste en de meest humoristische manier.

Als je eenmaal deze techniek meester hebt gemaakt, merk je dat deze manier van 3d het beste effect geweest. Alleen een uurtje scheelkijken kan veel energie kosten. Maar het geeft het meeste realistische 3d beeld omdat alle kleuren en belichting hetzelfde behouden blijven.

In deel 2 beschrijf ik de twee andere methodes… Ga even koffie halen of naar de wc, dan zijn wij zo terug met het tweede deel.

About

View all posts by