Tips bij het fotograferen van deuren en ramen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, er is iets met ramen en deuren. Deuren en ramen vertellen veel over straten, over geschiedenis en cultuur. Ze zijn normaal, bont gekleurd, modern, antiek en zijn er in alle vormen en maten. Deuren nodigen uit om te openen. Ramen nodigen uit om te openen voor de frisse lucht.

Deuren en ramen zijn overal te vinden en met hun patronen en vormen vragen om gefotografeerd te worden. Een deur of raam lijkt een makkelijk object om te fotograferen. Ze bewegen niet constant en zijn niet eigenwijs. Maar niets is minder waar. Wat is er dan zo moeilijk aan?

Bij veel ramen is er een reflectie van zonlicht of ander licht te zien, dat niet makkelijk te veranderen is op een bepaald moment van de dag. Wachten is een optie, tot dat de mooiste lichtval te voorschijn komt. Bij deuren kan het zo zijn dat er schaduwen op de deur vallen die een foto verpesten. De beste tijd om deuren of ramen te fotograferen is vroeg op de ochtend of aan het begin van avond.

 

Het gebruik van een driepoot/tripod is sterk aan te raden. Deuren of ramen rennen niet weg, dus een mooie stabiele foto is goed mogelijk.

Wanneer je een deur tegenkomt die je wilt fotograferen, bedenk dan wat je eerste indruk was. Wat was de aantrekkingskracht. De kleur, patroon of vorm. Wat het ook was, zorg er dan ieder geval voor dat je dit detail duidelijk vastlegt op de gevoelige plaat. Een ander belangrijk element is om te focussen op de deur of raam. Isoleer het object, zodat de aandacht van de kijker naar de deur of raam gaat en niet naar bijvoorbeeld de schoorsteen.

Ook deurknoppen kunnen een interessant onderwerp zijn voor een foto. Wanneer je de deurknop geheel scherp op de foto wilt hebben gebruik dan een klein diafragma. Wil je alleen het einde van de knop fotograferen en de rest blur, gebruik dan een groot diafragma. Denk hierbij na over andere details in de foto, zoals sleutelgaten.

Wat een mooi effect kan geven is gebruik te maken van de zon. Dit vraagt om geduld. Om de juiste lichtval. Het is het aan te raden, om een knapzak met flink wat proviand mee te nemen. Maar het resultaat mag er dan ook wezen. Zoals hieronder, geeft een zonnestraal een hemels effect.

Veel succes bij spotten en fotograferen van jouw favoriete deur of raam.

About

View all posts by