Reisfotografie Tips

Een reis gepland, geboekt? In het volgende artikel geef ik 10 tips om de mooiste reisfoto’s te schieten.

Reisfotografie en materiaal

Reisfotografie op zichzelf is spannend en avontuurlijk. Maar reisfotografie kan soms lastig zijn.Het zou geweldig zijn om al je fotoapparatuur mee te nemen op reis. Praktische zaken zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid bagage en verzekeringen kan je enthousiasme al snel doen wegvloeien. Aan te raden is om apparatuur te huren als je op locatie bent. Dit scheelt een heleboel moeilijkheden. Als je wel je eigen apparatuur meeneemt, zorg dan dat je alleen één camera, een aantal memory cards, een lichte tripod meeneemt en een veilige/stevige tas of koffer.

Scherp krijgen

Kies voor één of hoogstens twee lenzen. Selecteer je lens welke het best past bij het land, het landschap en/of het onderwerp. Als je echt weinig ruimte in je koffer hebt, zorg dan voor een snelzoom lens. Zo kun je in situaties het snelst de beste kiekjes schieten.

Discipline

Fotograferen in een RAW of JPEG formaat betekent dat je betere keuzes kunt maken als je thuis met de foto’s aan de slag gaat. Maak er een gewoonte van om elke avond de foto’s naar je laptop te laden. Zodat je de dagen erna over genoeg memorycards beschikt. Als een goeie maatstaf neem ik altijd twee keer zoveel memorycards mee dan dat ik denk nodig te hebben.

Reisjournaal

Harry Hilders - Travel
bron yell.com/biz/sussex-travel-clinic-hove-4959339/

Als je ‘s avonds neerploft op je hotelbed of in je tent maak er een gewoonte van om een korte reisjournaal te schrijven. Dit maakt het makkelijker om de foto’s op te archiveren en eventueel een verhaal bij te kunnen vertellen.

 

Inspiratie

Als je het moeilijk vindt om inspiratie te vinden voor de foto’s, ga dan naar het dichtsbijzijnde toeristenbureau en vraag om plekken die het waard zijn om te fotograferen. Leg uit wat voor type foto’s je wilt gaan maken en vraag of er fotografiegidsen zijn voor de regio. Dit kan zorgen voor de nodige inspiratie.

Zelfvertrouwen…

Eén van de grootste struikelblokken bij reisfotografie is, is zelfvertrouwen. We willen allemaal die mooie, speciale plekken fotograferen die de cultuur en karakter van een land visualiseren. Maar de meeste fotografen schieten van te ver weg, bang voor weigering bij een gebouw en heilige plek. Op sommige plekken mag niet gefotografeerd worden maar dit is niet altijd duidelijk. Neem de sprong. Wat is het meeste enge dat kan gebeuren? Dat er nee wordt gezegd of dat je je memorycard moet inleveren. Zorg dus bij zulke plekken wel dat je een lege memorycard gebruikt, zodat er geen andere foto’s verloren gaan.

Home Sweet Home

Wanneer je weer thuis bent, bedenk dan wat je met de foto’s gaat doen. Je kan bijvoorbeeld meedoen met de vele reisfoto competities en een mooie prijs in de wacht slepen.

Veel succes en plezier op je volgende reis. Vergeet je memorycards en tandborstel niet.

About

View all posts by