Bloemlezing: Fotograferen van bloemen

Bloemen zijn en blijven een favoriet thema binnen de fotografie. Bloemen zitten vol met kleur en rennen niet bij het minste of geringste weg. In het volgende artikel geef ik een aantal handige tips om je op weg te helpen bij het fotograferen van het stukje natuur.

Tip 1: Hoek

Misschien wel het meest belangrijke aspect bij het vastleggen van bloemen is compositie. Je kunt kiezen uit talloze perspectieven. Welke hoek geeft het beste resultaat? Je kunt kiezen uit een hele weide met bloemen of een macrofoto en alleen de stamper vastleggen. Veel keuzes die gemaakt moeten worden.

Orchideeën zijn een goed voorbeeld van de hoeveelheid detail je kunt aanbrengen in een bloemenfoto als je deze van dichtbij schiet.

Tip 2: Belichting

Deze komt bij elke blog post over fotograferen wel voorbij. Belichting, licht, lichtbron. Net zo belangrijk bij het fotograferen van bloemen als bij andere fotografie thema’s.

Direct zonlicht kan de details doen vervagen. Als je een potplant gefotografeerd(zoals een Orchidee) kun je het beste deze niet pal in de zon zetten. Je kunt het beste de pot een paar meter bij het zonlicht vandaan trekken en het dan fotograferen. Probeer de foto’s aan het begin van de dag of aan het eind van de eind te fotograferen. Dan is het licht minder fel. Dat geeft een mooier effect.

Tip 3: Achtergrond

De achtergrond bij het fotograferen van bloemen is zeer belangrijk. Een drukke achtergrond kan afleiden van het eigenlijk object, de bloem. Vooral bij de kleinere bloemsoorten moet je dit in ogenschouw nemen. Om dit vermijden is het aan te raden om een neutrale achtergrond te gebruiken. Eén kleur. Een donkere tint zorgt voor een gedetailleerde foto.

Hieronder nog even een aantal aandachtspunten, overzichtelijk op een rij:

  • Welke soort bloem wordt het object?
  • Wat is de lichtbron?
  • Is de achtergrond bruikbaar of is deze het meest mooi out-of-focus?
  • Last but not least… De afgestorven bloem. Het kan een mooi onderwerp zijn voor menig foto. De sfeer van een foto bepalen.

Succes met fotograferen en zet de bloemetjes buiten.

About

View all posts by