Fotograferen van de Zon

Foto’s met de zon als onderwerp zijn een van de meest bekritiseerde foto’s op Flickr. Ze zijn overal op de wereld even populair. De zon geeft voor veel mensen een gevoel van vreugden en staat symbool voor genieten. Van die momenten worden veel foto’s gemaakt. Maar hoe ga je nu het beste om met de zon? Om je verder te helpen, heb ik voor jullie 8 handige tips op een rij gezet. Hiermee bereik je het beste resultaat.

1. Gebruik een standaard

Je moet werken in situaties met weinig licht, hoe gek het ook klinkt. Je moet ervoor zorgen dat de camera zo min mogelijk beweegt omdat je sluitertijd langzaam ingesteld moet staan. De standaard zorgt er bovendien voor dat de foto’s niet vaag worden.

2. Zorg voor interessante objecten op de voorgrond

Een foto met alleen de zon geeft in veel gevallen een saai resultaat. Zorg dat er een persoon, een pier of interessante stukken landschap op de foto staat. Zo creëer je diepte in de foto’s.

3. Stel je witbalans handmatig in

Zorg dat je de camera instelt op “schaduw” of “bewolkt” of beter nog; leer om te gaan met de manuele witbalans. Dit geeft je de kans om de kleuren in de foto direct te beïnvloeden, ook al bewerk je de foto later nog.

4. Begin vroeg

Alhoewel de mooiste kleuren te voorschijn komen vlak na zonsondergang kun je 30 tot 45 minuten voor zonsondergang ook mooie foto’s maken. Je kunt deze tijd optimaal benutten door gebruik te maken van een ND filter om het licht van de zon te doen verminderen. Of zet je diafragma in op f/22 en leg letterlijk de zonnestralen vast op de gevoelige plaat.

5. Wacht op de wolken

Een volledig blauwe hemel zorgt niet voor de mooiste zonsondergang. Het zijn de wolken die de mooie kleuren tevoorschijn toveren. Op bewolkte dagen krijg je vaak de mooiste zonsondergangen.

6. Reflecteren

Als je een strand, of een meer in de voorgrond kan krijgen, kun je foto’s met reflectie creëren. Ga zo dicht mogelijk bij het water zitten. Als het mogelijk is, ga het water in, om zo dicht mogelijk bij het wateroppervlakte te zitten. Dit brengt de reflectie op de juiste manier in beeld en geeft een adembenemend resultaat.

7. Compositie, compositie, compositie

Compositie is belangrijk, zelfs bij zon foto’s. Positioneer de zon niet midden in het frame. Probeer te werken met lijnen die de kijker de foto in leiden. De hersenen fixeren zich binnen milliseconde op het meest lichte punt in het beeld. Dus maak er wat moois van, want voor vele personen is dat je centerpiece.

8. Varieer met lenzen

Gebruik een panorama lens en een groothoeklens om te variëren met verschillende standpunten en invalshoeken. Een lange lens geeft de zon een meer prominente plek in de foto. Een groothoeklens geven de objecten op de voorgrond meer aandacht.

Het fotograferen van de zon zal altijd populair blijven. Dus door deze tips op te gebruiken ben je verzekerd van mooie foto’s. En nog een personelijke tip van Harry Hilders – zorg wel voor genoeg zonnebrand.

About

View all posts by