Stromend water fotograferen

Een beekje, een waterval. Stromend water levert mooie plaatjes op. Maar als je de camera op automatisch staat kan het resultaat tegenvallen. De kans is groot dat de software van de camera de keuze maakt om een snelle sluitertijd in te stellen om de blur te minimaliseren. Deze instelling is voor veel situaties een goede keuze maar voor stromend water ligt het net even anders.

Om het stromende water zo mooi mogelijk op de gevoelige plaat vast te leggen is het noodzakelijk om juist een langzame sluitertijd in te stellen.

Ook belangrijk is om de juiste tijdstip van de dag te kiezen om te gaan fotograferen. Je kunt stromend water het beste vastleggen aan begin van de ochtend of aan het eind van de middag. Qua weer heeft een licht bewolkte dag de voorkeur ten opzichte van een zonovergoten dag.

Hoe sneller de sluitertijd hoe zachter het water zal zijn op de foto. Probeer, als je tijd hebt verschillende sluitertijden uit op je camera. Na een aantal oefeningen komen de beste resultaat van zelf boven drijven. Denk eraan bij een langzame sluitertijd dat je gebruik maakt van een driepoot. Anders wordt de gehele foto vaag en niet alleen het stromende water. Dat zou volgens Harry Hilders jammer zijn natuurlijk.

About

View all posts by