Opzetten van een photo shoot

Opzetten van een photo shoot

Ik heb het vaak gehad over fotograferen in de buitenlucht maar nog maar weinig over het maken van foto’s op een binnenlocatie. In dit artikel ga ik dieper in op het schieten van foto’s bij op een set. Door de volgende stappen door te nemen ben je geheel voorbereid.

Schat de situatie goed in

In wat voor situatie zit ik? Elke situatie vraagt om een andere aanpak. De manieren van interactiviteit met het onderwerp, het object. Hoe lang heb ik de tijd? Wat is het concentratievermogen van het object?

Ga alle mogelijke punten af. Schrijf alle mogelijke situaties op, op bijvoorbeeld een blocnote.

Denk na over de compositie

Wat werkt het beste, een landschap of een portret? Zijn er figuren, objecten op de voorgrond die ik kan gebruiken om de kijker straks de foto in te leiden? Hoe ziet de achtergrond eruit? Vloekt dit met het te fotograferen object.

Zoek naar de juiste angle. Bekijk of de voorgrond en achtergrond subtiel aanwezig is.

Beweging en diepte

Als ik actie foto’s schiet, wil ik wellicht de actie “bevriezen” of draaien en een blur effect creëren. Als ik portretten of macro foto’s maak, wil ik graag diepte in een foto optimaal gebruiken. Als ik het object weet wat ik ga fotograferen kan ik de lichtbronnen, spots of maskers op de juiste plaatsten zetten.

Flitser aan of flitser uit?, That’s the question.

Wat il als eerste bepaal is of ik een flitser ga gebruiken, of niet. Als ik een flitser ga gebruiken kies ik bijna altijd voor een externe flitser.

Witbalans

Normaal gesproken gebruik ik de AWB. Automatische wit balans. Maar als het buiten erg zonnig is, en de locatie is in een zaal of gymlokaal is stel ik ook een andere wit balans in. De buitenlucht kan veel doen met foto’s op binnen locaties.

ISO

Als laatste stel ik mijn ISO in rond 400 en bouw ik daarop verder. Als het buiten zonnig is, stel ik de ISO in op 200 of zelfs 100. Als ik onder zwakke lichtbronnen fotografeer, stel ik het soms wel in op 800. Over de 1000 probeer ik te vermeiden, dit levert te vaak lelijke resultaten op.

Deze manier van werken, deze stappen hebben mij altijd goed geholpen bij het behalen van het beste resultaat. Je kunt de stappen ook door elkaar gooien. Net wat jou het beste bevalt.

About

View all posts by