Scherpere foto’s schieten

Zelfs de meest dure, multimegapixel DSLR garandeerd geen ultra-scherpe foto’s. De mate van scherpte ligt net zoveel aan de techniek en instellingen als het inzicht van de fotograaf.

Harry Hilders - TripodDe grootste uitdaging bij het fotograferen is het stabiel houden van de camera. Onscherpe foto’s ontstaan wanneer een camera per ongeluk beweegt tijdens de belichting van de film of digitale chip. De enige manier om dit te vermijden is om een standaard en afstandsbediening te gebruiken.

Investeer in een degelijke driepoot met een maxium gewicht dat jij wilt dragen. Je kunt de driepoot nog steviger houden door het niet hoog te zetten. Hoe dichter de kop bij de poten, hoe beter. Om de foto zelf te maken is het noodzakelijk om een afstandsbediening bij de camera te gebruiken.

Een andere tip is om de lens spatzuiver te houden. Eén klein vlekje kan ervoor zorgen dat je foto of delen daarvan minder helder of scherper worden.

Het type camera maakt niet zo heel veel uit, wat de scherpte qua foto’s betreft. De lens daarentegen is wel belangrijk. De standaardlens op de DSLR camera is niet van hoge kwaliteit. Een eigen lens aanschaffen, voor de soort foto’s die je wilt nemen is een slimme investering. Harry Hilders heeft het wel gedaan.

Test uit wat voor jouw fotografie het best werkt. Denk vooral aan de lens en de instelling van de diafragma, dan ben je al een heel eind.Harry Hilders - Pentax Lenzen

About

View all posts by