Fotograferen van Vogels

Vogelfotografie kent vele uitdaging, omdat het onderwerp vaak klein is, niet stilstaat, zich snel achter natuurschoon verschuilt of net niet mooi belicht wordt. Geduld is het sleutelwoord. De meeste on-the-go fotografen gaan niet dag en nacht in de bosjes liggen om de gevleugelde vrienden op de gevoelige plaat vast te leggen. Als je vogels gaat fotograferen moet je geduld hebben en van de natuur in de omgeving kunnen genieten. De volgende 6 hints en tips zijn voor de geduldige fotografen die de kunst van het vogelfotograferen beter onder de knie willen krijgen.

1. Weet waar je aan begint en zet realistische doelen

De meeste professionele vogelfotografen hebben hun beste resultaten te danken aan grondig onderzoek, geduld, kiezen van de juiste locaties en het genoegen nemen met slecht of zeer slecht weer. Dus weet waar je aan begint. Maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt en de vruchten kan plukken zijn die uren van wachten en werken snel vergeten.

2. Bestudeer foto’s

Ga op zoek naar grote aantallen vogel foto’s. Als het mogelijk is, neem dan contact op met de fotograaf of fotografen. Had hij of zij de foto’s geschoten terwijl deze onderweg was. Meer als onderdeel van algemene natuurfotografie project?, of heeft hij een aantal dagen doorgebracht om de foto’s te kunnen maken? Als je deze informatie kunt krijgen heb je goud in handen. Zoek op internet, naar blogs over vogelfotografie. Vaak staan hierbij ook de belevenissen beschreven over het fotografieproces zelf.

3. Passie voor Vogels

Omdat vogels een moeilijk thema zijn, is het noodzakelijk dat je enige vorm van passie hebt voor vogels. Anders wordt het wachten wel een heel pijnlijke ervaring. Het meeste van de tijd ben je niet met fotograferen maar met het bestuderen. Vergeet je verrekijker niet. Als je namelijk net die ene dag niet die mooie foto kunt maken, heb je ieder geval een leuke dag gehad met het bekijken van de vogels.

4. Lichaamstaal

Door het leren van de universele taal van de vogels, zelfs in je achtertuin, leer je de omgangsvormen, gewoontes en patronen kennen. Je ziet na verloop van tijd steeds meer en de kans op een uitstekende foto, neemt toe.

5. Langste lens

Vogels zijn in verhouding klein. Gebruik daarom de langste lens die je in je bezit hebt. Zo kun je van een afstand de vogels vastleggen en het diertje niet afschrikken.

6. Alleen op pad

Als je echt alles uit vogelfotografie wilt halen, zorg dan dat je alleen op pad gaat. Vogels voelen je aanwezigheid, beter dan je ooit kunt voorstellen. Als er twee personen op de loer liggen, maakt dit de kans groot dat de vogels meer bang zijn en niet te voorschijn komen.

About

View all posts by