Tips bij het fotograferen van wilde dieren

Ogen

Focus op de ogen van de dieren. Dan krijg je het mooiste resultaat. Het is menseigen om naar de ogen te kijken. Het is een manier om contact te leggen en emoties bij andere waar te nemen. Zorg dat de ogen altijd goed zichtbaar op de foto staan.

Gepaste afstand

Het is bij het fotograferen van wilde dieren van belang dat je gedetailleerde foto’s krijgt. Maar dit is niet even gemakkelijk omdat veel diersoorten schuwe wezens zijn. Zorg dus voor een telelens, om de details te kunnen vastleggen. Bedenk dat elk dier een bepaalde comfort zone heeft. Als je daar binnen komt kan het beest schrikken en in het beste geval wegvluchten. Maar een aanval is bij sommig wild niet uitgesloten. Voor mooie en ”veilige” foto’s zorg voor gepaste afstand.

Fotografeer met twee ogen

Dit is een tip die van grote waarde kan zijn. Maar is een tip die ik soms zelf vergeet net als vele andere fotografen. Het is belangrijk om ruim om je heen te kijken en niet alleen door de lens van de camera de actie waar te nemen. Deze fout maak ik gelukkig minder het laatste jaar, maar het blijft een struikelblok. Kijk dus niet alleen door de lens maar blijf het gehele gebied overzien.

Anticipeer op gedrag

Het fotograferen van dieren vergt veel geduld. Uren lang wachten op die ene kans. Om deze kans niet te missen en meer kansen te creëren is het belangrijk om het gedrag van de dieren te bestuderen. Als een dier sluipend naar een soortgenoot loopt, en het komt tot een gevecht, zorg dan als het dier nog een keer sluipend naar een soortgenoot loopt de camera in de aanslag hebt. De kans is groot dat het weer tot een gevecht komt, wat prachtige foto’s kan opleveren.

Gebruik een standaard

Zorg voor een stevige standaard op de juiste afstand van de kudde dieren. Een standaard kan er voor zorgen dat de foto’s niet blurry worden. Probeer zo min mogelijk de camera aan te raken. Het is sterk aan te raden om gebruik te maken van een afstandsbediening.

Omgaan met het weer

Er is niets beters dan een wolkendek die zorgt voor het juiste lichteffect. Het zorgt voor zachte gloed. Wolken kunnen als een prachtige filter dienen voor de zon. Het wolkendek moet uiteraard niet te dik zijn en te weinig licht doorlaten. Bekijk de weervoorspellingen en anticipeer daar op.

Schiet, schiet, schiet

Een inkoppertje deze laatste tip. Maak zoveel mogelijk foto’s. Probeer om het schouwspel heen te draaien, andere perspectieven te vinden om later te kunnen kiezen welke foto het beste resultaat geeft.
Hopelijk heb je nu een aantal goeie tips om vooruit te kunnen. Succes in de jungle.

About

View all posts by