Foto’s verkopen

Opvallende en mooie foto’s verkopen zichzelf toch? Dat is aan de ene kant waar, maar aan de andere kant moet je mensen vaak toch nog overtuigen. Magazine redacteuren bijvoorbeeld houden van een onderbouwende tekst bij een foto. Dit maakt de foto aantrekkelijker en de redacteuren hebben zo een tekst dat bij een foto geplaatst kan worden.

Jij hebt als fotograaf vaak de meeste kennis van onderwerpen die je dagelijks fotografeert. Nog geen tekstschrijver? Niet getreurd, begin gewoon met oefenen of vraag vrienden of kennissen om je heen om te schrijven en zo een extra zakcentje te verdienen. Zo heb je een win-win situatie.

In het begin vond ik schrijven bij foto’s of schrijven in het algemeen een moeilijke bezigheid. Een leeg vel en geen onderwerp om over te schrijven. Met een foto heb je al een goed startpunt. Nu schrijf ik zelf hele blogs vol en geniet ik van het schrijfproces.

 

Schrijf je ideeën op

Zelfs al heb je niet voldoende foto’s om over te schrijven op dit moment, zorg dan dat je ideeën in een schriftje of blocnote opschrijft. Dit kan je enorm helpen als je op locatie bent om te fotograferen. Er zijn tientallen magazines die inhoud zoeken. Nieuwe ideeën worden altijd gewaardeerd.

Waar en wanneer moet ik schrijven?

Het is verstandig om altijd een pen en blocnote bij je te hebben. Op elk moment kunnen goede ideeën komen bovendrijven. Als ik met de trein reis, dan ga ik altijd even door mijn ideeën heen en schaaf ze, zo nodig even bij.

Planning voor schrijven

Als je aan een artikel begint, ga dan wel na of je in de eerste of derde persoon schrijft. Onthoud ook dat veel magazines al maanden voor de verschijningsdatum de artikelen en de planning klaar hebben. Dus als een artikel gerelateerd is aan een bepaalde datum of seizoen, wees er dan op tijd bij.

Hieronder vind je nog een aantal tips van Harry Hilders die je op weg kunnen helpen met schrijven bij foto’s.

  • Denk aan de titel. Titels worden wel vaak verandert door de eindredacteur. Maar een leuke titel is een mooie binnenkomer.
  • Schrijf in blokken. Bedenk de titel en de tussenkoppen en ga vanuit daar verder.
  • Varieer de lay-out qua foto’s met horizontale en verticale foto’s.
  • Zorg dat digitale foto’s jouw metadata bevatten. Zodat de rechten vastliggen.
  • Denk aan de namen van de mensen en de locaties. Dat deze geen (spel)fouten bevatten.

Met deze tips ben je helemaal klaar om naast fotograaf een schrijftalent te worden. Succes.

About

View all posts by