Foto’s bekritiseren

Een aardige foto is niet zomaar een aardige foto. Een perfecte foto is niet zomaar en perfecte foto. Er zijn grote verschillen.

Maar wat maakt een foto, nu een perfecte foto. Heeft het niet te maken met smaak en andere factoren zoals leeftijd en uit welk milieu je komt? Natuurlijk. Daar heeft het ook enigszins mee te maken. Maar er zijn meer factoren die een rol spelen. Factoren die je kunt herleiden uit de foto en goede inschatting kunt geven of het een aardige foto of een perfecte foto. Ik geef 3 manieren om het vast te stellen.

Afleidende Elementen

Het is belangrijk dat de elementen in een foto een rol hebben in het foto verhaal. Het moet iets toevoegen en niet afleiden van het hoofdonderwerp. Ook schaduwen kunnen een foto maken of breken. Als je een foto analyseert is het belangrijk om meer naar de omgeving te kijken dan naar het onderwerp. Het onderwerp komt er in de meeste gevallen goed op. Maar let op de elementen op de achtergrond. Die kunnen storen.

Lijnen zorgen er voor dat een toeschouwer een kant wordt opgeleid met zijn ogen. Als een lijn verkeerd is gefotografeerd kan dat (onderbewust) storen.

Compositie en Balans

Er bestaan verschillende compositie technieken die een scene kunnen versterken en tot een perfecte foto leiden. Bijvoorbeeld de ⅓ regel is belangrijk. Plaats nooit een onderwerp direct in het midden van een foto. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Maar het is wel een veilige methode die heel vaak werkt.

Cliche’s

Je ziet heel veel cliché fotografie om je heen dagelijks. Magazines, billboards en foto’s van vrienden op facebook. Er zijn er helaas veel. Het grappige is dat we allemaal cliche foto’s maken in ons leven. Zelfs als fotograaf. Soms word je ook gedwongen, natuurlijk… Door familie of je vriendin. Het is ook een vorm van veiligheid. “Maak maar een foto van dat mooie bloemetje. Dat is altijd leuk.” Dat zijn opmerkingen die je vaak hoort bij het maken van foto’s.

Ook veel stock foto’s zitten vol met clichés. Kijk maar naar een paar sites met stock fotografie. Blijkbaar verkoopt het nog steeds goed. Maar helaas gaat de kwaliteit van een foto achteruit. Een cliche foto kan leuk zijn, maar kan helaas nooit perfect worden genoemd.

About

View all posts by