Werken met Copyright

Stel je voor. Je zit achter internet een beetje inspiratie op te doen voor je volgende foto opdracht en je ziet een foto voorbij vliegen die door jouw is gemaakt. Wat doe je dan?

Ik denk dat menig fotograaf, zeker als degene algemene foto’s schiet hier mee te maken heeft gekregen of nog krijgt. Het is heel makkelijk om even op kopieren te klikken op elke website en deze in een fotobewerkingsprogramma te plakken. Geen kunst aan. Maar wat doe je als het jouw overkomt. Wat zijn je rechten?

Word de foto wel ongerechtmatig gebruikt

Is het wel het geval dat jouw foto(s) onrechtmatig wordt gebruikt? Wellicht heb je ergens op internet je foto geplaatst waarbij je de instellingen verkeerd hebt staan. Op flickr bijvoorbeeld kun je aangeven of een foto vrij is om te gebruiken of niet. Dus check dit nog eens opnieuw voor de betreffende foto. Als je er tijd voor hebt. Alle foto’s die je online hebt gezet.

Vermelden op de Foto zelf

Als je een foto hebt gemaakt en eventueel bewerkt is het verstandig om een er een watermerk op aan te brengen. Zeker een lastig watermerk dat lastig is om te verwijderen maakt het een stuk minder aantrekkelijk om te gebruiken. Zet niet de gewone foto online, maar gebruik van degene met watermerk.

Het blijft altijd lastig om een foto te beschermen. Het internet maakt het zo makkelijk om te stelen. En de persoon die het kopieert staat er heel vaak niet bij stil van hoeveel werk het je heeft gekost om het te maken. Probeer zo goed mogelijk je foto’s te beschermen door instellingen en watermerken. Plaats de echt exclusieve foto’s alleen op en publiceer het niet online. Alleen in een goed beveiligde omgeving.

About

View all posts by