Burgerfotografie betaald door Metro

Burgerjournalisten kenden we al langer. Gewone burgers die een stukje insturen naar de krant – zij het een column, zij het iets met échte nieuwswaarde – dat vervolgens wordt geplaatst. Vaak is de plaatsing van het stuk ook de enige beloning voor de amateur, die daar al dolgelukkig mee is. Beetje jammer voor de professional die op dezelfde plaats had kunnen staan. Kwantiteitskrant Metro gaat een stapje verder en betaalt per 1 januari voor ingezonden burgerfotografie – dat wil zeggen: voor de foto’s die in het blad of op de website verschijnen.

Metro Fototeam

Inzenden van een foto kan éénmalig of zo vaak als je zelf wil, via de speciaal voor Metro gemaakte “Scoopshot app” op je mobiele telefoon. Maar wil je regelmatig voor metro in actie komen, of zelfs op opdrachtbasis werken, dan kun je lid worden van het Metro Fototeam. Heb je een foto die Metro interessant vindt, dan bepaal je zelf de prijs waarvoor ze bij Metro de foto van je kunnen afnemen.

Onderwaardering van kwaliteit

Zo blijkt maar dat kwaliteit tegenwoordig van ondergeschikt belang is aan de menselijke waarde van een foto. Wat daarbij volgens mij meetelt is dat eigenlijk niet meer telt wat we met onze ogen zien. We kijken tegenwoordig via sociale netwerken naar de wereld. Pas als de beelden ervan van lage kwaliteit (en liefst bewogen of verkeerd belicht) zijn, hebben we het gevoel ergens bij te zijn geweest. Jammer. We zouden onze ogen (en onze foto’s) meer kwaliteit moeten gunnen.

About

View all posts by