A photo a day

Beter gaan eten, weer beginnen met sporten… Heb je je voorgenomen dit jaar ook wat meer te gaan fotograferen, en is je dat tot nu toe nog niet gelukt? Doe mee aan een “A Photo A Day” of “Project 365”: elke dag één foto nemen, een jaar lang (en die natuurlijk uploaden op internet).

Elke dag een moment

In eerste instantie is het project er om vast te leggen wat er belangrijk voor je is in je leven. Maak (of kies) je één foto per dag, dan ga je automatisch kiezen voor het belangrijkste moment; de ene dag is dat iets dat je raakte in al haar kwetsbaarheid, schoonheid of geluk, een andere dag bengt weinig prachtigs en levert een stilleventje op. Beiden zijn interessant, zowel voor de levensanalyticus als voor de fotograaf.

Vijf tips voor jouw 365-project

Om jouw voornemens waar te maken en elke dag minimaal één foto te produceren, hieronder een vijftal tips!

1. Neem je camera altijd overal mee naar toe.

Altijd. Overal. Wanneer je boodschappen gaat doen, wanneer je naar werk, school, een feestje gaat; neem je camera mee. In alles kan een goede foto zitten. Kan de camera om wat voor reden echt niet mee, zorg dan dat je je telefoon bij je hebt voor een snapshotje.

2. Maak online zetten eenvoudig

Zorg dat je een website of blog hebt waar je je foto’s eenvoudig naar kunt uploaden. Bijvoorbeeld Flickr is een een goede fotodeelwebsite, maar ook fotolog en Photoblog prima sites om je 365-foto’s naar te uploaden. Met zo’n blog maak je het jezelf makkelijk, en kunnen anderen je volgen. Dat maakt de kans groter dat je het ook echt doet en blijft doen!

3. Varieer je thema’s

Probeer de dag in één foto te vangen, maar experimenteer vooral! Neem een foto van een ontmoeting, van iets dat je deed glimlachen. Probeer nieuwe technieken uit. Zoek een gek kader, een vreemde invalshoek. Fotografeer omhoog, of naar de grond, beweeg, fotografeer ergens doorheen, onderdoor, tussendoor, overheen… En neem vooral ook af en toe een foto van jezelf. Leuk om achteraf te zien hoe je bent veranderd!

4. Voorzie je foto’s van een goede titel

Met een leuke titel geef je je foto net iets meer kleur mee. Zo weet je achteraf ook weer waarom je de foto ook alweer nam, en bovendien maakt het je foto’s leuker voor je volgers!

5. Nooit stoppen, voor dag 365

Natuurlijk de allerbelangrijkste tip. Het maakt niet uit wat je voor foto maakt en online zet; áls je maar een foto maakt en online zet. Een foto van je tandenborstel is ook een foto. Net als een foto van je voeten, van de lucht boven Amsterdam, een foto in de file, een foto is een foto. Maak het jezelf niet moeilijk. Heb je een keer niks, maak een wandelingetje en schiet er eentje. Morgen weer een dag. Maar zet iets online, zo hou je de stok achter de deur en je verzameling compleet. Je zal zien dat je op deze manier nog een paar mooie moetjes maakt ook!

About

View all posts by