Spelen met scherpte is spelen met aandacht

Spelend met scherptediepte maak je interessantere foto’s. Een foto waarin alles rondom het onderwerp scherp is, is misschien informatief, maar wordt ook al snel oninteressant of rommelig. Wat je er precies mee wilt vertellen wordt sneller diffuus, omdat het onderwerp niet is uitgelicht. Daardoor maakt totale scherpte een foto in veel gevallen minder krachtig.

Niet per se jouw onderwerp

Maak je een foto waarop alles scherp is, dan geef je de beschouwer de ruimte om zelf het onderwerp te kiezen. Dat hoeft niet per se de reden zijn geweest waarom jij hebt afgedrukt. Door de scherpte beperkter in te stellen, kun je de aandacht leggen op een bepaald object, een bepaald persoon, of bijvoorbeeld een handeling of emotie. Het spelen met scherptediepte is een goede oefening in het kiezen van je onderwerp en het vertellen van jouw verhaal in beeld.

About

View all posts by