Hyperrealisme in de fotografie

Hyperrealisme (ook wel fotorealisme) is de stroming in de kunst die de werkelijkheid op een zo sec mogelijke manier – realistisch, neutraal – weergeeft. Amerikaanse schilders uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw begonnen met deze manier van weergeven in een reactie op opeenvolgende avant-gardistische stromingen uit de jaren ervoor: body art, conceptual art, land art, enzovoort.

De link met fotografie mag duidelijk zijn; het doel van de hyperrealist lijkt de fotograaf te evenaren, zelfs voorbij te streven in het vangen van de werkelijkheid. Door de absolute scherpte van het gehele onderwerp ontstaat tegelijk een soort onwerkelijkheid, vervreemding.

Het hyperrealisme van Ruud van Empel

Ook de fotograaf kan dit principe gebruiken om vervreemding te bereiken. Wie dat bijvoorbeeld doet is de Nederlandse fotograaf Ruud van Empel, die foto’s eindeloos versnijdt en combineert tot een fotorealistische en toch totaal vervreemdende nieuwe werkelijkheid. Hieronder een aantal van zijn werken – thematiek is vrijwel altijd natuur en/of kinderen – die stuk voor stuk gebaseerd zijn op vele, vele foto’s.

Zelf doen

Wil je een dergelijk effect zelf bereiken, dan dien je heel helder voor ogen te hebben welk beeld je wilt laten zien, en dit vervolgens uit onderdelen digitaal construeren. Dat vergt geduld, handigheid en oefening, maar zoals je kunt zien, levert het dan wel iets bijzonders op!

 

About

View all posts by