Nu!

Als fotograaf moet je je camera kennen, je onderwerp kunnen kiezen, een bijzondere invalshoek vinden, het juiste kader opzoeken, een evenwichtige compositie maken… Allemaal heel belangrijk, maar als het erop aankomt, is er maar één vaardigheid die het verschil maakt tussen een goede fotograaf en een uitstekende fotograaf. En dat is: weten wanneer je moet afdrukken. De bijzonderste foto’s ontstaan op onverwachte momenten.

We zijn in Haarlem, in juli, bijna veertig jaar geleden. Terwijl hij een muurplakkaat aan het fotograferen is voor een journalistiek verhaal voor Stars and Stripes, hoort Gus Schuettler geblaf achter zich. Hij draait zich om en drukt af, en maakt zo de volgende bijzondere foto.

Zo dynamisch als deze foto zie je niet veel. En er is misschien wat op aan te merken, maar niets dat het vastgelegde moment de kracht kan ontnemen. De hele kunst van deze foto is dat hij precies op het juiste moment is genomen. En dan kun je een heel slimme camera hebben, of heel veel foto-kennis, maar je moet wél afdrukken. Direct. Zonder nadenken. Nu!

Je kunt die vaardigheid oefenen. Door dynamische onderwerpen te kiezen: kinderen, auto’s, dieren. En door niet eindeloos een kader en compositie te zoeken, maar door je net als Gus Schuettler naar je onderwerp te draaien en binnen 2 seconden af te drukken. Zonder nadenken. Verwacht niet meteen briljante foto’s, maar zie het als een oefening in lef en reactievermogen. Veel succes!!

About

View all posts by