Het kiezen van een dedicated flitser

Genoeg over apps, terug naar de serieuze fotografie. Want we gaan het hebben over dedicated flitsers. Waarom maken die je foto’s nou zoveel beter? Nou, doordat gebruik maakt van een losgekoppelde flitser, kun je de belichting van je foto veel beter kiezen. Zo kun je de pop-upflitser gebruiken voor een fill en de dedicated flitser voor een zijdelingse belichting (en dus een vollediger belichting van je onderwerp met minder schaduwen erachter). Of je gebruikt de flitser bijvoorbeeld voor een subtiel ooglichtje bij het maken van een portret. Doordat je veel meer controle hebt over de belichting, heb je veel meer controle over het uiteindelijke plaatje. Immers: fotografie is het schrijven met licht! Dat veel foto’s mooier zullen worden door het gebruik van een externe flitser, kun je zien in de onderstaande vergelijking:

Wel haalt het gebruik van een externe flitser – zeker als je nog niet veel ervaring met het ding hebt – een deel van de spontaniteit van het maken van een foto weg. Je bent naast het bepalen van het kader, en het juiste afdrukmoment namelijk ook nog eens bezig met het richten en instellen van de flits. Op een gegeven moment word je daar echter handiger in, en zul je zien dat je foto’s in kwaliteit vooruitgaan, terwijl de spontaniteit terugkomt.

Setback van het gebruik van een dedicated flitser is de prijs die je betaalt. De flitsers zijn er alleen voor een bepaald segment kwaliteitscamera’s en daarbovenop is de flitser zelf ook niet goedkoop. Ben je daarentegen een serieuze (amateur)fotograaf en zit je tegen de grens aan van het kunnen van je camera met pop-upflitser, dan wordt het toch tijd om eens naar de mogelijkheden van een dedicated flitser te kijken. Laat je daarvoor eens voorlichten in de betere foto-speciaalzaak!

About

View all posts by