Vuurwerk fotograferen

Het loopt tegen het einde van het jaar! Binnenkort krijgen we allemaal zéker een halve nacht de kant om vuurwerk te fotograferen. Het is wel een lastig onderwerp, en vaak kunnen we het niet oefenen. Daarom bij deze een aantal tips:

Gebruik een statief
Een statief, of een goed muurtje zijn prettig om in elk geval het bewegen van de camera bij het afdrukken minimaal te houden. Een afstandsbediening kan hier natuurlijk ook uitkomst bieden. Schiet je de foto’s toch uit de hand, zet jezelf dan schrap tegen een boom of een muur, en maak snel achter elkaar meerdere foto’s. De kans dat er dan een goede foto tussenzit (meestal de middelste) is dan het grootst!

Beperk de ISO-waarde
Je foto is natuurlijk het mooist met zo min mogelijk ruis. Kies voor ISO 100 om deze zo veel mogelijk te beperken. Soms is het onvermijdelijk om naar de hogere ISO-waarden te gaan, blijf dan onder de 400-800.

Stel je strategisch op
Schat van tevoren in waar het vuurwerk komt, maar vooral ook waar de meeste mensen gaan staan. Probeer die plek te vermijden. Bijvoorbeeld een gebouw in beeld, kan de compositie extra diepte geven. Daarmee maak je van een vuurwerkfoto een interessante vuurwerkfoto.

Bijsnijden kan altijd nog
Zoom niet in, want de kans dat je het vuurwerk nét mist wordt daarmee groter. Beter kun je later wat croppen om de ideale uitsnede te bereiken.

Langere sluitertijd
Een dramatischer effect bereik je door voor een iets langere sluitertijd te gaan; tot maximaal 2 seconden. Neem in dat geval een diafragma tussen f/8 en f/16. Let erop dat de lucht niet te licht wordt.

Experimenteer!
Heb je een paar leuke vuurwerkfoto’s, experimenteer dan lekker met de instellingen. Honderd dezelfde foto’s, daar heeft niemand wat aan. Juist de dingen die fout lijken te gaan, leveren vaak de interessantste plaatjes op.

Blijf opletten
Let op dat er geen vuurwerk tegen je hoofd vliegt en vergeet je familie niet ;) Het zou jammer zijn als iedereen straks al naar bed is, als jij verkleumd met je camera binnenkomt.

Jullie nog tips voor vuurwerkfotografie? Alles is welkom!

Gelukkig Nieuwjaar alvast!!

About

View all posts by