Vogels fotograferen vanuit de keuken

Vogels fotograferen; je denkt er misschien niet meteen aan in de winter. Terwijl je ze in de winter tenminste kunt zien, tussen de kale takken door! Bovendien hebben vogeltjes in de winter honger, en daar kunnen we natuurlijk gretig gebruik van maken. Over takken gesproken; vogelfotografie is een speciale tak van sport en vogelaars maken het graag moeilijk voor de leek, met tenten en camouflagenetten nog voor het ochtendgloren in de kou. Maar met een vetbol voor je keukenraam kom je ook een heel eind. Er zijn daarbij een paar dingen waar je altijd op moet letten bij het maken van vogelfoto’s. En die zetten we voor je op een rij!

Gebruik het juiste voedsel

Om de diversiteit aan gevederde vriendjes zo groot mogelijk te maken, grijp je het beste naar een zo divers mogelijk aanbod aan vogelsnoepwaar. Niet elke flierefluiter wordt aangetrokken door hetzelfde eten. Met onderstaand lijstje kies je zelf je bezoekers.

  • Hazelnoten en ongepelde pinda’s: flinke vogels als Gaaien, eksters en spechten (overigens ook eekhoorns en muizen)
  • Gepelde pinda’s en vetbollen: Mezen, mussen, en ander klein grut
  • Gemengde zaden en meelwormen: Bijna alle tuinvogels
  • Zonnebloempitten: Vinken en mussen

Is je vogelvoeding een beetje fotogeniek, zorg dan natuurlijk dat het allemaal goed zichtbaar is vanuit je keukenraam! En lees je deze blogpost pas in de zomer? Zet dan gewoon een bakje water neer!

Zorg voor fotogenieke takken

Vogels zijn leuk, maar vogels op mooie takken zijn fotomateriaal! Posteer een mooie tak in de buurt van het voedsel, en uiteraard goed zichtbaar door je keukenruit. Voor de vogels een mooie uitvalsbasis, voor ons ideaal om lonkende mussen en scheefschouderende meesjes te schieten. Figuurlijk dan. Gaan de vogels steeds op de verkeerde tak zitten? Knip die dan weg. Het leven kan zo eenvoudig zijn!

Pak je spiegelreflex met telelens erbij

Je wil een camera die snel reageert en een lens die je zo dicht mogelijk bij de vogel brengt. Zo schiet je de mooiste plaatjes. Maar alles wat daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt, is natuurlijk meegenomen. Met een groter diafragma wordt de scherptediepte kleiner en dat is fijn, want dan kijken we puur naar je vogeltje, en niet naar de schutting van de buren.

Fotograferen door de ruit

Je wilt niet dat je camera gaat scherpstellen op de ruit. Dus stel je zelf scherp, of je maakt de ruit heel goed schoon. Spiegeling vermijd je door het binnen donkerder te maken dan buiten. Doe het licht uit en ga met de lens zo dicht mogelijk tegen het glas staan. Zie je toch jezelf steeds in de reflectie? Een donkere doek doet wonderen! En heb  je moeite met de camera, over het aanrecht heen, gebruik dan een tafelstatiefje!

Strijklicht is het mooiste licht

Hoewel we natuurlijk doen alsof we even prachtige foto’s kunnen maken door ons keukenraam als vogelaars in hun hutjes, hebben zij wel degelijk gelijk met hun krieken-van-de-dag-fotografie. Bij strijklicht wordt het beeld van de vogeltjes romantischer en zien we meer details in de veertjes. Als het licht tenminste van de juiste kant komt. Het kan geen kwaad om eens vroeg op te staan voor je vogelfoto’s. Maar je zit in je keuken in elk geval warm! Trouwens, bij zonsondergang kan het ook best.

Heb jij mooie keukenraam-vogelfoto’s? Stuur ze op, en je ziet ze zomaar terug op dit blog!

About

View all posts by