Macrofotografie (1)

Verreweg de meeste compactcamera’s beschikken over een macrostand en ook voor spiegelreflexcamera’s is er een breed assortiment aan macrolenzen. Deze macrolenzen kunnen vaak al een “vergroting” van 1:1 aan: het onderwerp wordt dan op ware grootte op de sensor geprojecteerd en dat is prima voor het fotograferen van insecten of kleine bloemen. Een grotere vergroting dan dat is ook mogelijk; hier geldt de simpele regel: hoe dichter je bij je onderwerp kunt scherpstellen, hoe duurder de lens wordt.

Een goede brandpuntafstand voor macrofotografie ligt tussen de 60 en 150 mm. Hoe groter de brandpuntafstand, des te verder je van het onderwerp verwijderd kunt blijven om toch een mooie close-up opname te maken. Met een groot diafragma verklein je de scherptediepte, zodat alleen het onderwerp in de scherpte ligt.

About

View all posts by