Luchtfotografie vrijgegeven

Per 1 juli 2013 is het “Besluit Luchtfotografie” vervallen. Boven heel Nederland is er nu geen vergunning meer nodig om de grond beneden te fotograferen. Ook luchtfotografie van militaire objecten is niet meer strafbaar. Vanaf de grond blijft dat wel verboden, tenzij de objecten vanaf de openbare weg te zien zijn.

Sinds het Besluit in 1959 werd ingesteld, mocht er boven Nederlands grondgebied niet zomaar worden gefotografeerd. Daarvoor was een vergunning van het ministerie van Defensie nodig. De techniek heeft de regelgeving ingehaald, want met satellieten kun je tegenwoordig zo ver inzoomen dat het beeld vergelijkbaar is met een luchtfoto vanuit een vliegtuig. Daarom is het besluit ingetrokken.

Andere regels over vliegen boven Nederland blijven uiteraard ongewijzigd van kracht en daar horen ook regels bij over het overvliegen van Defensieterreinen.

About

View all posts by