Studio Paradiso

Begin september komt het nieuwe fotoboek ‘Studio Paradiso’ uit; een vervolledigde heruitgave van ‘Paradiso Stills’ uit 1986 met portretten geschoten door Max Natkiel. Het nieuwe boek bevat ruim 600 foto’s waarvan er vierhonderd niet eerder werden gepubliceerd. Paradiso Stills wordt beschouwd als vintage en is alleen nog met moeite antiquarisch verkrijgbaar.

Als frequent bezoeker van concerten ontmoette Max Natkiel in Paradiso eind jaren ’70, begin jaren ’80 jongeren uit alle subculturen die Paradiso bezochten. Hij feestte met ze mee, ze dronken samen en ze raakten aan de praat. Vanaf 1980 nam Max zijn oude Rolleiflex-camera en een flitser mee en maakte hij meer dan duizend portretten. Het Paradiso-publiek werd tegen een neutrale achtergrond gefotgografeerd: in een gang, voor de tegeltjes van de toiletten. Frontaal, maar ongedwongen staan punks, skinheads, rasta’s en andere subculturen geportretteerd. Een kijkje in een tijdperk.

Het fotoboek verschijnt bij uitgeverij Voetnoot, telt 624 pagina’s en komt op de markt met vier verschillende covers. De inleiding is van filosoof en publicist Dirk van Weelden. De boekpresentatie is op dinsdag 3 september in de kleine zaal van Paradiso. Hiervoor worden geen toegangskaarten verkocht, geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door te mailen naar publiciteit@paradiso.nl. Van 3 september tot 5 januari 2014 is bovendien een selectie van 40 portretten te zien in de kelder van het Stadsarchief van Amsterdam (Vijzelstraat 32).

About

View all posts by