Wild fotograferen: de Nederlandse ‘big five’

De “r” zit weer in de maand! Hoewel sommigen nu al met weemoed in hun hart proberen de zomer te vergeten, begint voor natuurfotografen juist weer een nieuw, opwindend seizoen. Niet vanwege de mosselen, maar om de vroege heiïge ochtenden, de opschietende paddestoelen, bladeren in duizend tinten rood, en – niet te vergeten – bronstige herten.

Herten maken deel uit van de Nederlandse ‘big five’: reeën, vossen, zeehonden, herten en zwijnen. In de herfst gaan de mannetjes roepen naar de vrouwtjes, een geluid dat ‘burlen’ wordt genoemd. In de setting van een herfstig Neder- of buitenland, zijn de meest sfeervolle plaatjes te schieten, mits je weet waar je ze kunt vinden en je voorzien bent van de juiste uitrusting.

Wil je beginnen met fotograferen, dan is het handig om een keer samen met een ervaren natuurfotograaf op pad te gaan, of om een workshop te volgen. Je leert dan meer over het gedrag van de dieren, over hoe je ze tot dichtbij kunt benaderen en hoe je ze er het beste op zet. Maar een paar algemene tips zijn er altijd wel te geven, voor het fotograferen van wild. Hier komen Harry Hilders basistips voor wildfotografie:

  1. Je gaat met flinke lenzen werken om afstanden te overbruggen, je camera wordt zwaar. Werk daarom zoveel mogelijk vanaf een degelijk statief (en met zoveel mogelijk, bedoel ik: bijna altijd) om bewegingsonscherpte te voorkomen en je te kunnen focussen op wat belangrijk is: die foto krijgen.
  2. Maak jezelf als mens zo onopvallend mogelijk. Trek natuurlijke kleuren aan en denk aan geur en geluiden: weet waar de wind vandaan waait en hou daar rekening mee.
  3. Ook bij natuurfotografie gelden de normale fotografiewetten voor bijvoorbeeld beeldcompositie. Je kunt nog zo’n scherpe foto maken van een damhert, als het dier lelijk in beeld staat, kun je de foto weggooien. Blijf daarom kritisch. Heb je de eerste paparazzi-beelden geschoten, ga dan kijken hoe je je fotografie kunt verbeteren.
  4. Maak notities. Over sluitertijd en diafragma, maar ook waarom je een bepaald beeld zo goed vond dat je er een opname aan hebt gewijd. Wat waren de moeilijkheden? Zo kun je later – eventueel samen met anderen – nadenken over hoe je je foto’s kunt verbeteren.

 

About

View all posts by