Primes onder de loep

Lenzen waarmee je niet kunt zoomen. Dat lijkt uit de tijd. Je moet dichterbij je onderwerp gaan staan of juist verderaf om je onderwerp groter of kleiner in beeld te krijgen. Een hoop gedoe? Toch zweren veel fotografen bij hun prime. We zetten de voordelen eens op een rijtje:

  • Prime lenzen zijn kleiner dan zoomlenzen. Bijvoorbeeld op straat kan het handig zijn om een kleine lens te hebben, zodat je camera minder opvalt. De lens is ook een stuk lichter en dus gemakkelijker mee te nemen.
  • Bij een prime lens is het diafragma meestal groter waardoor je met minder licht kunt fotograferen en waardoor je een grotere scherptediepte kunt bereiken.
  • Prime lenzen zijn gemakkelijker te produceren waardoor ze in vergelijking met een soortgelijke zoomlens een stuk goedkoper zijn.
  • Een prime lens heeft minder last van vervorming dan een zoomlens. Prime lenzen hebben een vaste focale afstand en zijn daarvoor geoptimaliseerd.
  • Je moet met een prime beter nadenken over je compositie. Veel fotografen zeggen dat het “moeten werken” met een prime lens hun creativiteit aanscherpt.

Voor een prime gaan? Met name de prijs en de algehele prestaties maakt het aantrekkelijk om een prime lens aan te schaffen. En maak je graag portretten, dan heeft een prime soms de voorkeur, vanwege de scherpte, en de geringe mate van vertekening.

 

Harry Hilders - Prime lens

About

View all posts by