Huisdieren fotograferen

Kinderen en dieren. Als je in de film werkt, dan weet je dat je daar nooit aan moet beginnen. En als fotograaf kun je ook achter je oren krabben als je een opdracht krijgt met één van beide. Want als je iets zeker weet, is dat een kind of een huisdier – hoe lief ook – nooit doet wat je wil en doen ze dat per ongeluk wel, dan zeker niet zo lang als dat je zou willen. Laten we het nu eens hebben over het fotograferen van huisdieren. Doe je dat met je eigen dieren, dan heb je in elk geval de tijd. Maar ook dan is het lastig om ze precies mooi in beeld te krijgen. Laat staan als je in opdracht dieren fotografeert, en al helemaal als het portret ook nog karakteristiek moet zijn: “Dat is precies Bobbie.” Toch is er licht aan het eind van de tunnel. Want dieren (en kinderen) kunnen gelukkig vrijwel altijd worden omgekocht. En dat – met een goede voorbereiding – levert uiteindelijk altijd toch een mooi plaatje op. Laten we eens kijken hoe dat werkt.

Bereid je voor!
Voordat je dieren gaat fotograferen, moet je weten wat je van ze wilt. Wil je een plaatje waarin Bobbie mooi zit? Lief speelt? Rent, ligt, uiterst adorabel opkijkt, of slaapt met een roosje in zijn pootjes? Als je weet wat je van een beest wilt, dan kun je gaan nadenken over hoe hem daar te krijgen. Bedenk dat als je zelf niet weet wat je van een dier wilt, je er ook niks van kunt verwachten. Denk na over wat de eigenaar graag wil zien, maar ook over wat haalbaar is in de tijd en in de ruimte die je hebt.

Kies de locatie
Dieren zijn in hun eigen omgeving meer op hun gemak en karakteristieker in beeld te brengen dan in een studio. Denk er daarom over na of het wellicht handiger is om het dier thuis te fotograferen. Doe je de shoot in de studio, zorg dan dat de eigenaar zelf spullen van thuis meeneemt, zoals een mandje, speeltjes én (niet te vergeten) de favoriete snack van het huisdier.

Aandacht
Als je een portret wil maken, dan heb je de aandacht van het dier nodig. Dat hoeft niet voor de camera te zijn, iets in de buurt van de camera is genoeg. Voor katten zijn veertjes aan touwtjes vaak fantastich. Een hond let vaak redelijk op zijn baasje. Zorg dat je het baasje dus strategisch opstelt, achter de camera.

De shoot
Probeer niet de beste vriendjes te worden met het dier, maar laat de eigenaar helpen tijdens de shoot. Zo wordt deze mede verantwoordelijk voor de foto’s, én de foto’s worden beter. Zorg dat het dier op zijn gemak is, en dat er iets te beleven valt. Zo kan een nieuw speeltje wonderen doen. En als niets werkt… Inderdaad: dan kopen we het dier om. Met snacks en knuffels. Je zal zien, als je weet wat je wilt, en je hebt de omstandigheden erop aangepast, dan komt het wel goed met die dierenfoto.

Harry Hilders Fotografie - Kat door fotograaf Alexis (Pixabay)
Portret van een kat (foto: Alexis)

About

View all posts by