Fotograferen voor het web

Bij het maken van een foto moet je je altijd afvragen voor wie je hem maakt. Is het voor jezelf, of wil je er iets mee communiceren naar anderen? Is het een foto die je niet alleen voor jezelf maakt, dan is de vraag wat je wilt communiceren en aan wie. En daarna is het medium waarbinnen de foto wordt gemaakt belangrijk. Want een foto die op een enorm canvas moet worden geprint, pak je anders aan dan een commerciële foto voor het web. Dat laatste nemen we onder de loep. Want hoe werkt het maken van een foto voor online communicatie?

Een foto die online wordt geplaatst, heeft als context doorgaans een website, waar de foto in moet passen. Het is handig als je als fotograaf op de hoogte bent van de plaats en de grootte op die website, en van de kleurstelling. Komt de foto maar klein op de site te staan, dan vraagt dat om een foto met een helder onderwerp en niet te veel detail, of afleidende elementen. Is de foto een blikvanger en mag hij groter, dan kun je meer inhoud kwijt, maar moet de kleurstelling niet gaan clashen.

Tot we nog een slag hebben gemaakt in de snelheid van computers, is het voor elke website belangrijk dat het bestandsformaat klein blijft. Zorg voor de juiste afmetingen en dpi – maak een foto in de nabewerking niet groter dan hij zal worden getoond op de website – en kies voor de juiste compressie. Dat is meestal naar jpg, maar bij transparantie kan het bijvoorbeeld ook PNG worden.

Het web klinkt misschien niet meteen als een dankbaar medium. Maar fotografie en grafisch werk kan het verschil maken om echt met een website te communiceren. Het is daarom van het grootste belang dat niet alleen fotografen, maar ook websitemakers fotografie voor het web serieus nemen.

About

View all posts by