Regel van derden

Ben je een beginnend fotograaf? Dan zijn er compositieregels die je moet weten zodat je meer uit je huidige fotografie techniek kunt halen. Met compositiebepaling zorg je ervoor dat de verschillende elementen wat je op één beeld wilt krijgen, samensmelten tot één geheel. Allemaal kloppend en helder bij elkaar.

Meestal als beginnend fotograaf kijk je naar het midden van het beeld en plaats je het onderwerp van de foto ook in het midden. En daar is helemaal niks mis mee, maar je kunt je foto’s iets meer jeu geven. Dit kun je doen door het toepassen van de regel van derden. De regel van derden is een bekende compositieregel. Hierbij verdeel je het beeld in 9 vlakken, deze vlakken dienen wel gelijk te zijn. Elke foto heeft een hoofdobject/personage. De lijnen van je 9 vlakken, hebben snijlijnen of snijpunten, waarbij het ene vlak overgaat naar het andere. Plaats een snijpunt over het hoofdobject/personage en je zult zien dan je prachtige foto’s schiet vanuit een ander perspectief. De reden waarom het de regel van derden wordt genoemd, is omdat je 3 rijen maakt als je het beeld in 9 gelijke vlakken verdeeld. Je plaatst namelijk 3 vlakken boven, 3 vlakken in het midden en 3 vlakken onderaan. Een andere variant is de Gulden Snede: dit zijn ook 9 vlakken alleen ze niet allemaal gelijk. De snijpunten gaan namelijk meer naar het midden, waardoor de middelste rij smaller is dan de bovenste en de onderste rijen.

Veel camera’s hebben de mogelijkheid om deze lijnen te zien. Handig toch?

Rule of Thirds -photo.delightinlight.com
Rule of Thirds -photo.delightinlight.com

About

View all posts by