Achtergrond tips

Je kunt de mooiste foto’s denken te hebben gemaakt en dan er vervolgens bij het afdrukken achter komen dat je totaal geen rekening hebt gehouden met de achtergrond. Vervolgens kijk je er langer naar en gaat bij jezelf te rade of dit wel door de beugel kan onder het mom van een creatieve invalshoek. Maar als je eerlijk bent is het gewoon slordig. Herken je dit? Lees dan vooral verder!

Achtergrond vervagen
Je kunt fotograferen met een doek als achtergrond of de omgeving van het onderwerp dat je op de foto wilt zetten. Vooral het laatste is lastig, je moet alles goed zetten en in het juiste perspectief. Maar je moet ook bij jezelf afvragen of het een toegevoegde waarde heeft voor de foto. Het mag namelijk niet een afleiding zijn van het onderwerp. Als je met een doek aan de slag gaat, lijkt het alsof er niks mis kan gaan. Maar niets is minder waar. Als je het onderwerp te dicht tegen of bij het doek plaatst dan ga je elke kreukel zien. Het beste resultaat is wanneer je afstand vormt tussen het doek en het onderwerp. Dit kun je doen door de achtergrond onscherp laten wegebben van het onderwerp, dit kun je doen met een groot diafragma.

Pedro Ribeiro Simões - Flickr Creative Commons licentie
Pedro Ribeiro Simões – Flickr Creative Commons licentie

About

View all posts by