Van zelfportretten naar selfies

Digitale fotografie bestond ongeveer 20 jaar toen het haar echte doorbraak in 2000 op de markt ervoer. In dit jaar kwam de eerste mobiele telefoon met een camera op de markt, rond deze periode werd de digitale camera voor particulieren ook razend populair. Hoewel het in die periode een luxe-item was, was de populariteit mede te danken aan de technologische doorbraak waarbij je direct je geschoten foto’s kon zien. Je hoefde niet meer te wachten totdat de foto’s ontwikkeld waren. De prijs van dit luxe-item werd met de tijd ook een stuk betaalbaarder.

De ijdele mens onder ons zag deze ontwikkeling als een uitgelezen kans om nog ijdeler te worden en begon zichzelf te fotograferen vanuit alle mogelijke hoeken. Deze foto’s konden dankzij de digitale camera en mobiele telefoon meteen bekeken en goed- of afgekeurd worden.

Introductie van de selfie
De officiële betekenis van een selfie is een digitaal zelfportret en wordt sinds 2012 gebruikt, met andere woorden betekenen ze hetzelfde, alleen de manier waarop ze worden gemaakt verschilt. Een zelfportret wordt doorgaans gebruikt in de kunst waarbij er vol lof en bewondering over de creatie gesproken wordt. Het maken van een selfie wordt niet gezien als een kunstvorm en wordt meer gezien als een uiting van ijdelheid, waarmee het doel is om de eigen populariteit te verhogen.

Met Flickr Creative Commons licentie
Met Flickr Creative Commons licentie

About

View all posts by