Autonoom fotograferen

Autonoom betekent zelfstandig, ongebonden en vrij. Een autonome fotograaf bepaalt zelf hoe een foto eruitziet en hij bepaalt zijn eigen tarieven. Dit is hetzelfde als een zelfstandige fotograaf. Maar een autonome fotograaf onderscheid zich van pers- en reclamefotografie. Het staat voor artistieke vrijheid en gaat meer richting de beeldende kunst. Er is wel een onderscheid tussen beeldende kunst en autonoom fotograferen, dit laatste is namelijk het vastleggen van politieke en maatschappelijke gebeurtenissen. Ook al klinkt dit als een duidelijke omschrijving van de autonome fotografie, het is voor veel mensen een onduidelijk begrip. Dit komt vanwege de “zelfstandigheid” achter het begrip. Als je zelf bepaalt wat je fotografeert dan krijg je vaak al de label autonome fotograaf.

De kunst van fotograferen
Of we het nou kunstfotografie of autonome fotografie noemen, de een is er strikter in dan de ander. We kunnen er heel lang over praten, maar simpelweg staat fotografie voor het vastleggen van beeld. Met fotografie kun je alles kwijt wat je maar wilt. De ene fotograaf is kunstzinniger dan de ander, kijk bijvoorbeeld maar naar onderstaande foto en vergelijk dat met de foto daaronder:

Via Flickr Creative Commons licentie
Via Flickr Creative Commons licentie

 

Via Flickr Creative Commons licentie
Via Flickr Creative Commons licentie

Waar vallen deze foto’s nu onder? Dit is het ingewikkelde van kunst(fotografie), want kunst is namelijk onderhevig aan een persoonlijke voorkeur.

Bron: riksuermondt.nl

About

View all posts by