Sferisch fotograferen, een vak apart

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. In een foto kun je een krachtig verhaal neerzetten. Je vangt de werkelijkheid op en het is de uitdaging om de ambiance optimaal weer te geven. Foto’s schiet je niet naar hoe het eruit ziet, maar naar hoe het voelt. Je missie is geslaagd wanneer de foto het verhaal vertelt en je de sfeer kunt voelen en proeven. Het is alsof je in het plaatje stapt en zelf de werkelijkheid meemaakt. Dat is echte reportagefotografie.

Reportagefotografie is een vak apart
Reportagefotografie legt de rode draad van het verhaal en sfeer in beeld vast. De tegenhanger van reportagefotografie is het sfeerverslag. Met imposante, minimalistische en gedetailleerde bewoordingen leg je de sfeer vast van een bepaald moment. Reportagefotografie vat deze hele tekst samen in een beeld. Dat is echt een kunst. Je legt een aaneenschakeling van opvallende of unieke momenten vast. Het is jouw vaardigheid om deze momenten te herkennen en direct professioneel vast te leggen.

Tips reportage fotograferen
Reportagefotografie is een knap ingewikkeld kunstje. Deze stijl van fotograferen heb je niet 1, 2, 3 onder de knie. Als starter weet je soms niet waar te beginnen en hoe je moet fotograferen. Daarom geef ik je bij voorhand een aantal tips. Tips die je startklaar maken om te groeien naar een echte professioneel in de reportagefotografie.

Observeer
Om reportagefoto’s vast te leggen moet je constant observeren en alert reageren. Je moet niet alleen kijken, je moet ook daadwerkelijk zien. Situaties moet je voor zijn en ze al zien aankomen. Dat maakt dat je op tijd het ‘onverwachte’ moment kunt vastleggen.

Blijf geconcentreerd
Als je passie hebt voor fotograferen merk je dat je niks wilt missen. Je bent visueel ingesteld en kijkt regelmatig om je heen. Bij reportage fotograferen moet je je talent dubbel zo goed inzetten. Blijf geconcentreerd, mis niks en leg de bijzondere momenten vast.

Bereid je goed voor
Reportage fotograferen draait ook om het vastleggen van de onverwachte gebeurtenissen. Daarom is het handig als je je van te voren goed voorbereid. Doe onderzoek naar de locatie, de producten of ga vooraf een gesprek aan met het bruidspaar. Hoe beter je bent voorbereid, hoe beter je foto’s zullen worden.

Ken je camera
Hoogstwaarschijnlijk vormen jij en je camera een onafscheidelijk duo. Dat is erg goed. Met welke camera je ook fotografeert, je moet van tevoren erg goed weten wat de mogelijkheden van je camera zijn en hoe je die toepast. Tijdens het fotograferen ben je met veel dingen tegelijk bezig. Fotografeer je in kikkerperspectief of vogelperspectief? Moet de achtergrond vager? Welke detail vergroot ik? Welke lichtinval is het beste? Je bent continu op zoek naar de beste fotomomenten. Snel handelen en improvisatie zijn hierbij dus van groot belang. Het goed kennen van je camera maakt dat je sneller kan handelen en je hebt meer ruimte voor creativiteit.

Gebruik hoogtepunten
Zorg dat je met name de hoofdpersonen vastlegt. Ben je op een conferentie, zorg dan dat je vooral de sprekers en het publiek vastlegt. Ben je op een bruiloft, zorg dat het bruidspaar de hoofdrol heeft. Leg emoties vast van zowel de hoofdpersonen als het publiek. Momenten komen soms maar één keer voor.

Beweging
Leg beweging in beeld vast. Hiermee zorg je voor een levendige sfeer. Handgebaren doen het bijvoorbeeld erg goed.

Wissel af
Overzichtsfoto’s geven niet altijd het totaalplaatjes. Soms vertellen detailfoto’s veel meer. Zoom daarom ook in op details. Zorg voor afwisseling en diversiteit. Daarmee creëer je de ‘wow factor’ en voorkom je dat je fotoreportage saai wordt.

Wees aanwezig, wees onopvallend
De paradox van fotograferen. Wanneer stoor je mensen en wanneer niet? Het belangrijkste wat ik je kan meegeven is: zorg dat je er overal bij bent, maar wel onopvallend. Denk bij een bruiloft niet alleen aan belangrijke momenten als de eerste kus en het aansnijden van de bruidstaart. Leg ook de ondoorzichtige momenten vast, zoals de bruid die net een traantje wegpinkt. Maak het verhaal compleet. Hoe completer het verhaal, hoe beter de herinnering.

Denk van tevoren na over de stijl
Welke stijl past het best bij het verhaal dat je wilt vertellen? Op deze vraag moet je antwoord hebben voordat je gaat fotograferen Wil je zwart-wit fotografie of kleur. Door hier van tevoren over na te denken, zal de reportage die je maakt een samenhangend geheel worden.

Aan de slag
Probeer elk moment te zien als een leermoment. Elke shoot is weer een ervaring rijker. Daarbij hou je altijd een aantal mooie foto’s over voor je portfolio. Ga lekker aan de slag en vergeet vooral niet te genieten!

Reportagefotografie

About

View all posts by