Concertfotografie: van moeilijkheid naar mogelijkheid

Hoe maak je in een donkere omgeving met constant veranderend licht de perfecte foto van de druk bewegende artiest op het podium? Hoe maak je van deze moeilijkheid een mogelijkheid? Een vraag die te maken heeft met de camera, maar ook met jou, de fotograaf.

Camera (instellingen)

De beste soort camera voor concertfotografie is de digitale spiegelreflex. Hier zijn de meeste fotografen het over eens. Fotografen zijn het niet altijd eens over de instellingen van de camera. Hoge ISO-waarden geven meer digitale ruis. Voor de perfecte concertfoto wordt een ISO-waarde van 1600 geadviseerd. Een diafragma van F2.8 is het meest geschikt bij een lichtsterke lens. Daarnaast moet je er voor zorgen dat je sluitertijd niet te traag is. Bij nauwelijks bewegende artiesten is een sluitertijd van 1/100ste of 1/125ste seconde goed. Bij veel bewegende artiesten moet je de sluitertijd instellen op 1/160ste of hoger. Nu de instellingen heel in het kort zijn besproken, ben je klaar om de perfecte foto te maken. Ready, set, go!

Jij, de fotograaf

Wanneer je helemaal klaar bent om foto’s te maken en er wordt geweerd bij de ingang met je camera, is dat een grote teleurstelling. Check dit goed van te voren. Eenmaal in de concertzaal moet je leren geduld te hebben. Wacht op het juiste moment om foto’s te maken. Je kunt in het licht vast patronen ontdekken en op deze manier kun je het juiste moment voor de beste foto inschatten. Experimenteer met foto’s maken, maar ook met de instellingen. Bovenstaande instellingen zijn misschien voor jou niet ideaal en misschien leiden deze instellingen helemaal niet tot jouw perfecte plaatje. Wees niet bang om dichtbij te komen, maar maak niet alleen foto’s vanaf de eerste rij. Probeer de mooiste foto’s te maken vanuit elk perspectief. En last but not least, vergeet je oordoppen niet.

Afbeeldingsresultaat voor concertfotografie

About

View all posts by